Archívum: 2010. április

Klasszikus kínai irodalom

A klasszikus kínai irodalom az 1910-es évek előtti irodalomra vonatkozik, ezután ugyanis köznapi nyelven írtak a kínaiak. Más az irodalom, mint nyugaton, mind a státusa és formája alapján. A formai… »

Magyarország 1949 után, a Rákosi-rendszer

1949. május 15-én tartották meg az előrehozott választásokat, melyen csupán egy listára lehetett szavazni. Eddig a 101 éves népképviseleti választások történelmében nem volt ilyen, hogy ne legyen választási lehetőség. Népfront… »

Pest megye látnivalói

Gödöllő Gödöllői dombság: Cserhát vonulatának a folytatása, alig éri el a 300 méter magasságot. A települések patakvölgyekbe települtek. Központja Gödöllő. (Grassalkovich) Gödöllői Kastély – tervezője Grassalkovich Antal, aki hazánk legnagyobb… »

Magyarország a II. világháború után

1944 őszén a szovjet hadsereg harcai nyomán Magyarország fokozatosan hadszíntérré vált, ezzel együtt pedig ismét megszállt országgá. A csapatok szeptember 23-án érték el az ország délkeleti határait. Három utánfront jött,… »

Nemzeti Parkok Magyarországon

Védett területek: 1996-ban született egy törvény, ami négyféle védettségi kategóriát állapított meg (lényegében méret alapján): természeti érték – pl. fa/növény, barlang, vízesés természetvédelmi terület – jól körülhatárolható, egyedi természeti adottságokkal,… »

Buda turisztikai látványosságai

Várhegy és Várnegyed A mai Budapest történelmi középkori városmagja. A Várnegyedet siklóval keresik fel, amit 1870-ben építettek és a Lánchíd budai hídfőétől indul. A menetidő csupán néhány perc, amikor egy… »

Egyedi természeti adottságok, jelenségek Magyarországon

Barlangok: Aggteleki, Miskolctapolcai barlangfürdő, Tapolcai tavasbarlang, Szemőhegyi barlang, Pálvölgyi barlang, Abaligeti, István és Anna barlang Lilafüreden. Alborétumok: nem tökéletesen a természet alkotta, az ember is beleavatkozott egyedi növénytársításokkal. A legtöbb… »

Pest turisztikai látványosságai

Szent István bazilika: 8500 fős, a legnagyobb „templom” Budapesten, nem az egyház, hanem a főváros tulajdonában van. 60 év alatt készült el, az 1840-es években kezdték és 1905-ben adták át.… »

Gyógyfürdők Magyarországon

Balf: Nyugat-Magyarországon, Sopron közelében lévő gyógyhatású klímahely. A Fürdő gyógyvizét a 16. századtól ismerik, de vannak akik szerint már a rómaiak is használták. 1975-ben kapott hivatalos gyógyvízi státuszt. 8 féle… »

Ásvány és gyógyvizek Magyarországon

A föld alatt hatalmas mennyiségű víz van a beszivárgott csapadékból, izzókőzetek gőzéből. Magyarország ásvány- és gyógyvizekben az egyik leggazdagabb ország. A felszínre törő vizek útközben kioldják a kövekből az ásványi… »

Gottlob Frege (1848-1925)

Gottlob Frege a német Wismarban születik, apja a leányiskola igazgatója és tanára volt (1866-os haláláig, ezután az iskolát édesanyja vezeti tovább, aki valószínűleg lengyel származású). Már gyermekkorában találkozhatott olyan gondolatokkal,… »

Sorozatok határértéke, részsorozat határértéke, konvergens sorozat korlátos

Az alábbiakban a sorozatok elemei valós számok. D. Az a1, a2, a3, … sorozat határértéke a, ha  > 0 számhoz n0, hogy n  n0 esetén . Jelölése an… »

Magyarország vízrajza

Magyarország folyói Szennyezettek, hajózhatók, középső- alsó szakaszjellegűek; közepes vagy lassú folyósok, kanyarulatok, nagy a hordalék lerakódás. Folyóink többsége nem hazánkban ered, kivéve a Zagyvát. A hazai turizmusban nincs jelentős szerepük.… »

Általános célú klasszikus programnyelvek

A FORTRAN (Formula Translator) egyike az első általános célú programnyelveknek. Ma már nemigen használják, túlhaladott, de számos főiskolán, egyetemen (pl. az USA-ban ez a számítástechnikai képzés bevezető nyelve). Egyszerű, alkalmas… »

Korlátos halmazok, szuprémum

Használni fogjuk a  és a  jelöléseket, a  jelölést (rövidítést) mondatban “van olyan”-nak, “létezik”-nek kell olvasni, a  jelölést “bármely”-nek. D. Az A  R halmaz felülről korlátos,… »

A gépi kód és Assembly

A számítástechnikában használt műveletek és adatok (általában bináris – kettes számrendszeren alapuló – vagy hexadecimális – tizenhatos számrendszeren alapuló – számokkal ábrázolt) olyan sora, amely a számítógép processzora számára közvetlen… »

Valós számok tulajdonságai

A természetes számok N halmaza az összeadás és a szorzás műveletére zárt, vagyis a műveletek N-en belül elvégezhetők. Nem végezhető el azonban a kivonás és az osztás. A kivonás elvégezhetőségének… »

Magyarország domborzati viszonyai

Magyarország nagyjából Európa közepén található, Európa egész területének az 1, népességének a 2%-a. Hét szomszédos ország van, a határ kb. 2200km. Az ország kelet-nyugati irányban 528km, észak-dél irányban 268km. Az… »

Ógörög irodalom

Arisztotelész Poétikája Arisztotelész több részre osztja a görög irodalmat. A klasszikus kor, a homéroszi epika korszaka a Kr. e. 8-7. században, ekkor történik meg a váltás az epikára a szóbeliségről.… »

Modern irodalom- és műfajelmélet

A mű és műfajok viszonya egy fontos kérdés az irodalomban, az esszencialista elképzelés szerint vannak műfajok, a nominalista viszont úgy véli, hogy az egyes művekkel kell foglalkozni és nincs feltétlen… »

Diszkrét matematika

Általános iskolában és gimnáziumban általában csak folyamatos matematikával foglalkoznak a diákok, ez lehet például egy karóra karjának folyamatos mozgása, vagy a feldobott labda pályája. A diszkrét matematika ezzel szemben egyes… »

Függvény definíciója, összetett és inverz függvény, sorozat definíciója

D. Az f: X  Y vagy röviden az f függvény hozzárendelés, mely az X halmaz minden eleméhez hozzárendel egy Y-beli elemet. D. Az X az f függvény értelmezési tartománya,… »

Szókratész élete (Kr.e. 470 – Kr.e. 399)

Szókrátész 469-es év elején született az Athéntól fél órányi járásra fekvő Alópeké démoszban, a Lükabéttosz hegy lankáin. Szülei középosztálybeli emberek voltak, nevezetesen a zeugitészek rendjéből valók. Apja, Szóphroniszkosz, szobrász volt,… »

A tűz szerepe Hérakleitosz filozófiájában

A hérakleitoszi filozófia egyik fontos eleme a tűz, még akkor is, ha nem szerepel kimondva sokszor, csak körülírva, vagy csak az ellentétpárja szerepel, esetleg valami olyasmi, aminek az oka a… »

Műveletek halmazokkal, halmazok számossága

D. A halmaz meghatározott dolgok összessége. A halmaz megadásánál lényeges követelmény, hogy egyértelműen el lehessen dönteni, hogy egy objektum beletartozik-e a halmazba, vagy nem. Jelölések: a  A: a eleme… »

Magyarországi borvidékek

Magyarországon 22 történelmi borvidék található, ahol nyitott pincék, szakértő vezetésével borkóstolók, minimum egy borral kapcsolatos rendezvény van. Mennyiségében visszafejlődő, de minőségében jelentősen fejlődő a hazai bortermelés. A szőlőtermelés és a… »

A turizmus földrajzának tárgya

A turizmus földrajzának tárgya az idegenforgalmi környezet, mely a komplex földrajzi környezetet foglalja magába, ahol a turizmus lezajlik. A turizmus a földrajzból alakult ki, minden ami földrajzi helyhez köthető, turizmusföldrajz.… »

Keleti szír kereszténység

A keleti szír annyit jelent (politikailag), hogy Bizánchoz, vagy a Párthus Birodalomhoz (vagy Szeleukida Bir.) tartozott-e; kiejtésben is kicsit más, a keletiek az á-zó kiejtést használják, arameus nyelvet beszélnek. Vallási… »

Nyugati szír kereszténység

A nyugati szírek 451-es Kalcedóni zsinat után váltak ki az egyházból, monofiziták, melynek lényege, hogy Jézusban bár megvan a kettős, isteni és emberi természet a megtestesülés után, mégis az isteni… »

Kopt kereszténység

Karácsony Egyiptomban, a Vádi ’n Natrún kolostorban. 16 millió kopt keresztény található az országban, Szent Márkra vezetik vissza magukat, de vannak más keresztények is, örmény, jakobita, káldeus, de kisebb számban.… »