A német nyelv a német és az osztrák nép nyelve. A német nyelv a germán nyelvek nyugati csoportjának tagja, amely további két nagy csoportra oszlik; ezek a 6. század körül különültek el egymástól az északon beszélt alnémet és a délen beszélt felnémet nyelvjárásokra. Az elkülönülés a p, t és k hangok megváltozása következtében ment végbe.

A mai német irodalmi és köznyelv alapja a felnémet, mely a középkor végén, elsősorban a császári kancelláriákban, így a szász választófejedelem udvarában használt nyelvből született meg. Ez a nyelv terjedt el később a könyvnyomtatásnak és a Luther Biblia-fordításnak köszönhetően, de hosszú ideig csupán írott nyelv maradt, s csak a 18. század végére vált általánossá, főleg irodalmi hatása miatt.

Jelenleg a német nyelv számos dialektusát használják, elsősorban vidéken. A német nyelvet, vagy annak valamelyik változatát Ausztria és Németország lakosain kívül Svájc, Luxemburg, Elzász és Dél-Tirol polgárai is beszélik. A német napjainkban hozzávetőlegesen 100 millió ember anyanyelve.

Kapcsolódó oldalak: Angol nyelv Francia nyelv Olasz nyelv Spanyol nyelv >>
Vissza az oktatás főoldalra: Oktatás >>