Érettségi feladatokAz érettségi vizsga a középiskolát lezáró és egyetemi, főiskolai továbbtanulásra képesítő vizsga. Az érettségi a diákok életét nagymértékben meghatározó esemény, az erre való felkészülést mindenképpen komolyan kell venni, főleg azóta, amióta az érettségi és a felvételi egybe lett vonva. Azoknak akik szeretnének továbbtanulni mindenképpen át kell böngészniük a felsőoktatási felvételi tájékoztató lapjait, hiszen az egyes intézmények egymástól merőben más követelmények meghatározását is előírhatják. A felvételi és érettségi vizsgákra számos felkészítő, úgynevezett előkészítő tanfolyam indul évről évre, de a legjobb tanfolyamok sem helyettesíthetik az egyéni szorgalmat és felkészülést.

Kétszintű érettségi

A 2005-ös évtől lett bevezetve a kétszintű érettségi. A kétszintű érettségi emelt- és középszintből áll , s az emelt szinten letett vizsga kiváltja a felvételi vizsgát. A középszintű érettségi nehézségi foka nagyjából a korábbi évek általános érettségi vizsgájának a szintjén áll. Az emelt szintű érettségi esetében minden tárgynál van írásbeli és szóbeli számonkérés is, de a korábbi gyakorlattól eltérően történelem tárgyból a középszinten is van írásbeli.

Érettségi tételek

ÉrettségiAz érettségi vizsgára való komoly felkészüléshez elengedhetetlen, hogy a tételek kidolgozásra kerüljenek, lehetőleg saját magunk által, hiszen ezzel tanulhatunk a legjobban. Sok előre kidolgozott érettségi tétel található ugyanakkor a világhálón is, elég csak a megfelelő kulcsszót beírni a keresőbe, s máris tölthetjük le őket, például: „érettségi tételek, magyar tételek, történelem tételek, angol tételek, német tételek, matematika tételek, szóbeli tételek, biológia, fizika, földrajz, informatika, irodalom, kémia, nyelvtan tételek” stb.

Felvételi ponthatárok

A felsőoktatási felvételi ponthatárok általában július végén szoktak megszületni, ezek az eredmények alapján derül ki, hogy egy adott jelentkezőt felvettek-e valahova, s ha igen, akkor melyik felsősoktatási intézmény tanulója lehet a továbbiakban. A pontok különböző számítási rendszerek alapján kerülnek kiszámításra és összesítésre. Az eredmény mikéntjéről minden felvételizőt hivatalos levélben értesítenek, a pontok, ponthatárok és eredmények, valamint a felvételi sorrend és rangsor mellékelésével.

Érettségi felkészülés – ötletek

Az érettségi vizsgára való felkészülésnél – és majdan egy sikeres felvételi után az egyetemi és főiskolai vizsgákra való tanulásnál – érdemes több dologra is odafigyelni, lássuk ezek közül a legfontosabbakat:

Írásbeli érettségi tippek és tanácsok

Akik érettségi előtt állnak általában tapasztalatlanok az ilyen jellegű nagyobb vizsgákkal kapcsolatban, s nem tudják hogyan érdemes a tételek és feladatok kidolgozásához hozzáállni. Az alábbiakban néhány hasznos ötletet próbálunk adni az írásbeli érettségi megmérettetésre készülőknek:

Érettségi tételek nyilvánosságra kerülése és egyéb botrányok

Az érettségi körül rendszeresen megjelenik valamilyen botrány, az alábbiakban az elmúlt időszak jelentősebb botrányait soroljuk fel. Reméljük a következő években (2007, 2008, 2009...) nem lesznek botrányok.

Kapcsolódó oldalak: Angol nyelv Francia nyelv Német nyelv Olasz nyelv Spanyol nyelv Történelem érettségi tételek >>
Vissza az oktatás főoldalra: Oktatás >>