Az olasz nyelv az olasz nép nyelve. Az olasz nyelv a 19. század közepén még kevés ember által beszélt nyelv volt, hozzávetőlegesen 600 ezer fő ismerte a nyelvet, amiből 400 ezer toszkán volt, azaz az olaszországi lakosság mindössze 2,5 százaléka. Ma már körülbelül 70 millió ember beszél olaszul, bár a korábbi évtizedekben ez a szám még nagyobb volt.

Az olasz nyelv tulajdonképpen a firenzei reneszánsz nagy írói, úgy mint Dante, Petrarca és Boccaccio által az irodalmi nyelv rangjára emelt toszkán nyelvjárásból alakult ki, s hosszú időn át csak írott nyelv volt. Az olasz a 13. század óta nem esett át nagyobb fejlődésen, s ma is közelebb ált a latinhoz, mint sok más román nyelv.

A mai olasz nyelv mindennemű befolyás iránt nyitott, nyelvjárásokból és idegen nyelvekből (francia, angol) egyaránt befogad szavakat, s szóösszetétel valamint szóképzés révén is egyre gazdagodik. Az olasz nyelv nyelvjárásai szép számmal és széles körben használatosak ma is. Ezek négy csoportba oszthatók: az északi (galloitáliai), a középolasz (pl. a venetói), a déli és a szardíniai nyelvjárások. Olaszul elsősorban az olasz gyarmatokon beszéltek (Etiópia, Eritrea, Líbia, Szomália), valamint Szlovénia, Dalmácia és Albánia településein is.

Kapcsolódó oldalak: Angol nyelv Francia nyelv Német nyelv Spanyol nyelv >>
Vissza az oktatás főoldalra: Oktatás >>