SzerverTárhely alatt olyan internetes szervereket értünk, melyek lehetővé teszik magánszemélyek, intézmények vagy cégek számára, hogy tartalmukat a világhálón publikálják. Jelenleg rengeteg tárhelyszolgáltató létezik, melyek a legkülönfélébb szintű és színvonalú szolgáltatásokat nyújtják. Az alábbiakban egy rövid összefoglalást igyekszünk adni arról, hogy milyen tárhelyek léteznek, s mire érdemes odafigyelni a tárhely kiválasztásakor.

Ingyen tárhely

Az ingyenes tárhely olyan webtárhely melyet a szerverszolgáltató cég ingyen biztosít a felhasználók számára. Az ingyen tárhelyért cserébe a szolgáltató általában reklám-felületet kér, ez megjelenhet beépítetten, frame-es szerkezetben, vagy felugró (pop-up) ablakban is. Az ingyenes tárhelyek hátránya, hogy általában csak korlátozott lehetőségeket ad, hiba esetén nem nyújtanak segítséget, és akkor sem vállalnak felelősséget, ha esetleg elvesznek az adataink.

Általánosságban elmondható, hogy az emberekben az ingyenes tárhelyet használó cégekről kevésbé fogalmazódik meg professzionális kép, főleg, hogy az ingyen tárhelyen nincs lehetőség saját domain név regisztrációjára, hanem vagy aldomaint (cégnév.szolgáltató.hu), vagy alkönyvtárt használhatunk (szolgáltató.hu/cégnév). Ugyanakkor személyes honlapoknak, első weboldalak, vagy kisebb hobbi oldalaknak tökéletesen megfelelnek az ingyenes tárhelyek.

Ingyen tárhelyAz ingyenes tárhely általában az alábbi korlátozásokat jelentheti:

Több ingyen tárhely viszont kínál extra szolgáltatásokat is:

A legnépszerűbb magyar ingyenes tárhelyszolgáltatók: ATW, Extra, Freeweb, Ultraweb.

Fizetős webtárhely

Fizetős tárhelyA fizetős tárhely olyan cégek szolgáltatása, melyek egy bizonyos előre meghatározott összegért kínálnak tárhelyet. Az ilyen tárhelyek fő jellemzője, hogy egy szerveren sok, akár több ezer tárhelyet is értékesítenek, így megosztva a költségeket a felhasználók között, ezzel lehetővé téve, hogy viszonylag olcsó legyen a tárhely. A megosztott tárhely jellemző az ingyenes tárhelyekre is, de a fizetős tárhelyek szolgáltatói ugyanakkor az ingyenesekkel ellentétben biztosítanak ügyfélszolgálatot, számos kiegészítő funkciót, és általában megbízhatóbb, gyorsabb rendelkezésre állást.

A fizetős tárhelyek szinte kivétel nélkül webes adminisztrációs felületen keresztül menedzselhetőek, ez lehet többek között cPanel, DirectAdmin, Plesk, Ensim, de sokszor a szolgáltató saját programot fejleszt az adminisztrációhoz. Ezekben végezhetőek el a tárhely legfontosabb beállításai (jelszóváltoztatás, adatbázis kezelés, időzítő, egyéni hibaoldal, e-mail cím beállítás, stb.)

A fizetős tárhely üzemeltetői általában igen magas rendelkezésre-állást vállalnak (99% százalék felett), s ha esetleg karbantartás miatt leállás várható, arról is előre tájékoztatják ügyfeleiket és olyan időpontra teszik amikor a legkevesebben interneteznek (pl. vasárnap hajnal). Vállalják tovább, hogy rendszeresen frissítik a szerver szoftvereit, cserélik az elavult hardvereket, biztonsági frissítéseket hajtanak végre, valamint külön biztonsági adatmentést is végeznek.

A legismertebb hazai fizetős tárhelyszolgáltatók: Dataglobe, InternetEurope, Mediacenter, Silihost.

Virtuális szerver

A virtuális szerver – más elnevezésekkel virtuális privát szerver, virtuális dedikált szerver, vagy rövidítve VPS – olyan szolgáltatás, ahol egy nagyobb teljesítményű szerver több, egymástól teljesen független, virtuális szerverre van felosztva. A módszer gyakorlatilag azt teszi lehetővé, hogy az így kialakított tárhelyekhez teljes hozzáférése van a megrendelőnek, ezáltal sokkal több beállítást eszközölhet, mint a hagyományos megosztott tárhelyeknél.

Virtuális szerver (VPS)A virtuális szerver legfőbb sajátosságai:

A virtuális szerver tulajdonosai szabadon telepíthetnek programokat saját VPS rendszerükre, mely a többi privát szervertől teljesen független marad. Az erőforrások dinamikusan változnak az éppen aktuális igényeknek megfelelően, de egy minimális memória mindenki számára külön elérhető, így ha valaki túl is terhelné a saját virtuális szerverét, az a többiek szerverére nincs kihatással. Virtuális szerver azok számára ajánlott, akik nagyobb erőforrás igényű weblapot üzemelnek, vagy komolyabb látogatottsággal rendelkező honlapjuk van, esetleg saját, kisebb webhosting szolgáltatást kívánnak indítani.

Magyarországon még kevésbé elterjedt a VPS szolgáltatás, de van már néhány cég mely erre szakosodott, közülük az Ensimet és a SzerverDoktort érdemes megemlíteni.

Dedikált szerver

Dedikált szerverA dedikált szerver olyan szerver mely teljes egészében egyetlen megrendelő számára van dedikálva, azaz semmilyen formában nincs megosztva más ügyfelekkel. A dedikált szerver tulajdonosainak a virtuális szerverek gazdáinál is szélesebb jogosultságaik vannak, például megválaszthatják az operációs rendszert, megszabhatják a használandó hardvert, s teljesen az egyedi igények szerint alakíthatják szerverüket.

Dedikált szerver azok számára szükséges akik kimagaslóan nagy látogatottságú vagy erőforrás igényű weblapot üzemelnek, esetleg egyedi alkalmazások futtatására van szükségük. A legnagyobb site-ok kivétel nélkül saját dedikált szervert használnak, sőt nem ritka a két külön szerver is (pl. külön az adatbázisnak és külön a fájlrendszernek), de található szép számmal olyan cég is mely több tucat, sőt akár több száz szervert is használ, pl. ilyen a YouTube videómegosztó.

Ismertebb magyar dedikált szerver szolgáltatók: Integrity, Interware.

Összegzés

A tárhely választása mindig fontos kérdés, mert elég kellemetlen tud lenni, amikor egyik szerverről a másikra kell költöztetnünk weboldalunkat. Általánosságban azt tudjuk mondani, hogy kezdő magánszemélyeknek megfelelő az ingyenes tárhely is, de cégeknek, vagy komolyabb hobbi oldallal rendelkezőknek mindenképpen javasolt fizetős tárhely csomagot keresnie. A VPS és dedikált szerver szolgáltatásra viszont valószínűleg csak akkor lesz szükség, ha az üzemeltetett weboldal komolyabb látogatottságot vagy látogatói aktivitást produkál.

Kapcsolódó oldalak: Domain Gmail Google Earth Háttérképek iWiW Képeslapok
Vissza az internet főoldalra: Internet >>