Az internetes képeslapok, vagy e-képeslapok olyan virtuális üdvözlőkártyák, melyeket a világhálón keresztül, elsősorban e-mail segítségével küldhetünk szeretteinknek.

A képeslap küldésének folyamata

A képeslap feladója általában előre elkészített képeslap-stílusok között választhat, a neki legjobban tetsző fotó és a hozzá tartozó szöveg kiválasztásával. A legtöbb képeslapküldő szolgáltató lehetőséget biztosít arra is, hogy a feladó saját üzenetét is beleszerkeszthesse a lapba. Az így elküldött képeslapok a címzettek elektronikus postafiókjába érkeznek meg, de nem maga az üdvözlőkártya, hanem csak egy link, mely a képeslap szolgáltató honlapján egy speciális oldalra mutat – ahol a személyre szabott képeslap megtekinthető, ugyanitt olvasható a küldő neve, e-mail címe, és személyes üzenete is.

A virtuális képeslapok stílusai

KépeslapokAz internetes képeslapok öt fajtáját különböztethetjük meg:

Természetesen lehetőség van a különböző típusok keverésére is, például valamilyen javascriptes elem integrálása egy statikus képpel. Jelenleg a legkedveltebb képeslap típus a flash animált, mivel ezzel a módszerrel akár rövid rajzfilm is készíthető, sőt hangot is lehet csatolni a flash-hez. A legmodernebb képeslapküldő szolgáltatók már olyan opciót is felkínálnak hogy maga a felhasználó választhassa meg a képeslaphoz tartozó hangos beszéd szövegét, ezzel teljesen egyedivé válhat a képeslap.

A legnépszerűbb képeslap-témák

Szinte minden témakörben találhatók képeslapok a neten, mégis a legnépszerűbbek a következők: születésnapi, névnapi, anyák napi, nőnapi, valentin-napi, karácsonyi, szilveszteri, húsvéti, egyéb ünnepi, szerelmes, esküvői, állatos, természetes, autós.

Képeslap történelem

Képeslap1996 körül vált egyre népszerűvé az internetes képeslapküldés, ez az idő volt ugyanis az, amikor a technika már lehetővé tette a webmesterek számára, hogy olcsón és egyszerűen publikálhassák képeslapokat. Ekkortájt jelentek meg az első olyan weboldalak, melyek kifejezetten képeslap-küldésre szakosodtak, s ezzel párhuzamosan a legnagyobb portálok is – úgy mint az MSN vagy az AOL - kiegészültek üdvözlőkártya-küldő szolgáltatással.

Képeslapok azóta számos honlapon jelentek meg, de az egyik első, és legnépszerűbb képeslap szolgáltató a BlueMountain.com, mely az évek során volt az Excite tulajdona is. Eredetileg szinte minden e-képeslap ingyenes volt, s általában szponzorok biztosították a weboldalak fenntartását, természetesen ma is az ingyenes képeslapok a legnépszerűbbek, de az évek során megjelentek a fizetős szolgáltatások is.

Képeslapküldés – biztonságos?

Mivel a képeslapok elküldéséhez nélkülözhetetlen, hogy megadjuk a saját és a címzett e-mail címét, így jogosan merül fel a kérdés, hogy nem kerülhetnek-e illetéktelenek (spammerek) kezébe személyes elérhetőségünk?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy ez nem szokott problémát jelenteni, mivel maguknak a képeslap küldő szolgáltatóknak is az az érdekük, hogy biztonságban legyenek ügyfeleik adatai, így megfelelően kezelik a megadott e-mail címeket is (nem adják ki harmadik személynek). Aki azonban teljesen biztosítani akarja magát az esetleges kéretlen reklámlevelek ellen, azoknak azt javasoljuk, hogy ilyen esetekben használjanak egy külön ilyen célokra regisztrált ingyenes e-mail címet, a saját privát cím helyett.

Összegzés

Ezen az oldalon egy általános leírást adtunk arról, hogy mi is az az internetes képeslap, képeslapok és képeslap küldés. Bár sokszor sablonosnak, kötelezőnek vagy megszokásnak tűnhet egy-egy ilyen képeslap elküldése, mégis biztatunk mindenkit erre, hiszen mégiscsak egy mosolyt csalhatunk vele szeretteink arcára.

Kapcsolódó oldalak: Háttérképek iWiW
Vissza az internet főoldalra: Internet >>