A háttérképek a számítástechnikában nem mások, mint olyan képek, fotók, melyeket a képernyő háttereként szoktunk használni. Háttérképeket egyaránt beállíthatunk Windows, Macintosh és Linux rendszerek alatt is. A leggyakrabban használt hátterek általában valamilyen hírességet, autót, vagy tájképet ábrázolnak. Gyakori az olyan háttérkép is, melyen valamelyik családtag vagy szeretett személy szerepel – ez különösen a digitális fényképezőgépek elterjedésével jött divatba. Háttérképek beállítása a számítógéphez alig értők számára is könnyű feladat, így bárki beteheti a képernyője hátterének kedvenc fotóját.

A háttérképek formátumai

HáttérképÁltalában a legtöbb, népszerű képfájlból lehet háttérkép (például JPEG vagy PNG). Fontos, hogy a háttérképek mérete akkora legyen, mint a képernyő felbontása, hogy az egész felületet betöltse (például 1024x768 pixel vagy 1280x1024 pixel). Bár a legtöbb rendszer a nem megfelelő méretű képeket automatikusan átméretezi, de érdemes a háttérképnek szánt fotókat egy képszerkesztő programmal magunknak módosítani, hogy a legjobb minőségű és arányú képben gyönyörködhessünk.

A háttérképek néha elérhetőek kétszeres szélességben is (például 2560x1024), hogy azokon a számítógépeken is élvezhetőek legyenek, melyek dupla-képernyőt használnak, így a háttérkép mindkét monitoron látható lesz.

Kisebb képeket elhelyezhetünk középre igazítva, vagy ismételve is, de ez egy kevésbé bevett szokás, mivel általában az esztétikai élmény ilyenkor kisebb, különösen az ismétlődő háttérképek lehetnek csúnyák.

Háttérkép-stílusok

HáttérképekA háttérképek gyakorlatilag annyi félék lehetnek, ahány ember van. Míg pl. valaki számára az a természetes, hogy a saját készítésű fotóit teszi be háttérképnek, más addig nemcsak, hogy nem a saját fotóját teszi be, hanem nem is fotót, hanem pl. rajzot, vagy 3D grafikát.

Mégis a leggyakrabban használt háttérkép-kategóriák a következők: autók, modellek és hírességek, tájképek, absztrakt művek, filmek, állatok, család és egyéb személyes fotók. Munkahelyeken, céges gépeknél gyakori, hogy a vállalat logóját teszik be háttérképként, sőt sokszor előírásként szerepel, hogy nem lehet más háttérkép a számítógépen.

Dinamikus háttérképek

Néhány operációs rendszer lehetőséget ad arra is, hogy egyszerre több háttérképet állítsunk be, s ezek automatikusa cserélődjenek egymás között, vagy éppen véletlenszerűen jelenjenek meg képek egy adott könyvtárból. Ha nincs ilyen opció egy operációs rendszerben, még mindig lehet használni valamilyen külső programot, mely véghezviszi ezeket a műveleteket.

Háttérképek a keresőkben

Kíváncsi vagy, hogy milyen háttérkép érdekli a többieket? Az alábbi listában azokat a kifejezéseket gyűjtöttük össze, melyekre a legtöbbször kerestek rá az interneten a "háttérkép" vagy "háttérképek" kifejezésekkel együtt: 3d, anime, animációs, animált, autós, autó, babás, bűbájos cicás, csacska angyal, csajos, disney, fantasy, filmes, focis, harry potter, húsvéti, tavasz, ingyen, ingyenes, ingyenesen, letölthető, mobil, jó, gyűrűk ura, kutyás, képek, különleges, lovas, mese, micimackós, monitor, mozgó, nyuszis, szerelmes, színes, számítógépes, tavaszi, telefonos, természeti, vicces, virágos, állatos.

Összegzés

Ebben a rövid cikkben általános képek próbáltunk adni arról, hogy mik is azok a háttérképek, s hogy milyen háttérkép fajták, stílusok vannak használatban. A háttérképek használatát csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hiszen egy-egy jól megválasztott kép feldobhatja mindennapjainkat, hozzásegíthet egy mosolyhoz a fáradt munka közben. Háttérképekre fel tehát!

Kapcsolódó oldalak: Képeslapok
Vissza az internet főoldalra: Internet >>