GmailA Gmail (Google Mail) a Google ingyenes email szolgáltatása. A Gmail jellemzője, hogy rendkívül nagy tárhelyet ad a levelek tárolására, jelenleg több mint 2800 MB-ot, de ez a tárolókapacitás folyamatosan növekszik. A Gmail jelenleg béta verzióban üzemel, s postafiókot nyitni csak meghívó által lehet, azaz úgy ha egy már Gmail címmel rendelkező ismerősünk meghívót küld számunkra. A Gmail ismert arról is, hogy a legújabb webprogramozási eljárásokat hasznosítja, elsősorban az Ajax-ot.

A Gmail felépítése, működése

A Gmail elsőre talán kicsit bonyolult módon kezeli a leveleket, főleg azok számára, akik korábban teljesen más levelezőrendszert használtak. A Gmail fő jellemzője az úgynevezett „beszélgetés nézet” , melynek lényege, hogy egy-egy meghatározott levélváltásokat egybefűz a rendszer, tehát ha valakivel úgy e-mailezünk, hogy egymás levelére a „válasz” gombra kattintva válaszolunk, akkor ezeket a leveleket egybegyűjti a Gmail, lehetővé téve, hogy könnyen áttekinthessük a levelezés korábbi üzeneteit.

Fontos funkciója a Gmail webes felületének, hogy a levelek között egyszerűen és gyorsan kereshetünk, a különböző üzeneteket mappákba helyezhetjük, címkével láthatjuk el őket, megjelölhetjük csillaggal a fontos leveleket, természetesen törölhetünk és archiválhatunk is. Erős a Gmail spam-szűrője is, a legtöbb spam levelet automatikusan kiszűri és egyből a spam mappába teszi, de ha mégsem akkor egyszerűen jelölhetjük az adott üzenetre, hogy „ez spam”, s ha többször jelölünk egy levelet ezzel, akkor előbb vagy utóbb az is automatikusan a spam-ek közé kerül. A kukában és a spam mappában található leveleket a rendszer havonta automatikusan törli. A Gmail nagy tárolókapacitása miatt nem fontos minden egyes levelünket törölni, hiszen egy átlagos levelező számára évekre elég a közel 3 GB.

A Gmail további előnye, hogy hozzáadhatunk több e-mail címet, azaz teljes levelezésünket folytathatjuk egy kezelőfelületen, a különböző címre érkező üzeneteket betehetjük külön-külön mappákba, egy-egy levél elküldésénél pedig feladóként megjeleníthetjük az eredeti címet, így a címzettnek nem tűnik fel, hogy a Gmail felületén keresztül lett kiküldve az üzenet.

Gmail meghívó és regisztráció

A Gmail rendszerébe jelenleg csak meghívó útján lehet regisztrálni, valamint egyes országokban mobiltelefonon keresztül is. A Gmail tulajdonosoknak változó számú meghívó áll rendelkezésükre, ami általában növekszik, s ha valakinek mind elfogy előbb utóbb újra kap. Egy Gmail címhez akár 50 vagy 100 meghívó is tartozhat. Mivel Magyarországon is egyre jobban terjedőben van a Google levelező szolgáltatása, így ismerőseinket végigkérdezve jó esély lehet arra, hogy valakinek van meghívó a birtokában, melyet el tud küldeni neki, így lehetővé válik számunkra is a regisztráció, majd a belépés (bejelentkezés) és a rendszeres használat.

Gmail notifier (értesítő)

A Gmail talán egyik leghasznosabb szolgáltatása a Notifier, mely egy apró program, ami a tálcán megjelenve folyamatosan jelzi, ha új levelünk érkezett. A Gmail Notifier használatával tehát nem szükséges állandóan belépni a Gmail felületére, mert mindig tudni fogjuk, hogy érkezett-e új üzenetünk vagy sem.

Gmail chat és Google Talk

A Gmail számos kiegészítő szolgáltatással rendelkezik, ezek közé tartozik a beépített chat, melynek segítségével beszélgethetünk azokkal az ismerőseink, akik szintén be vannak jelentkezve a Gmailbe. A chat használatához nem kell semmit telepítenünk, csak az ismerősünk nevére vinni az egeret és ott a „beszélgetés” feliratra kattintani. A beszélgetéseket ráadásul a rendszer automatikusan elmenti és a megfelelő mappába helyezi, így később ezek is visszaolvashatók.

A Gmail chat egyik továbbfejlesztett szolgáltatása a Google Talk, mely sokkal összetettebb beszélgetési lehetőségeket ad, de ehhez már külön programot kell telepítenünk, tehát a Google Talk nem tartozik szorosan a Gmail szolgáltatásai közé.

A Gmail mérete (tárolókapacitása)

A Gmail maximális kapacitása eredetileg 1 GB volt egészen 2005. április 1-jéig, amikor is úgy döntöttek, hogy a jövőben folyamatosan növelik a tárolókapacitást. Jelenleg 2,8 GB fölött jár a levelek tárolására rendelkező tárhely mérete, s a mostani növekedési ütem szerint (mely 4 byte másodpercenként) 2009 közepére fogja elérni a 3 GB-ot.

Kapcsolódó oldalak: Domain Google Earth iWiW Tárhely és szerver
Vissza az internet főoldalra: Internet >>