DomainA domain név egy olyan név, melyet a számítógép böngészőjébe beírva egy adott webhelyet tölthetünk be. Amikor egy domain név lekérésre kerül, akkor a DNS-en (Domain Name System) keresztül a rendszer beazonosítja, hogy melyik IP cím(ek) vannak a névhez rendelve, s ezáltal tudja végrehajtani a számítógép a kérést. Egy domain név ugyanakkor nem csak weboldalaknál használatos, hanem számos más esetben is, például e-mail cím, FTP szerver, stb.

A domain nevek tehát tulajdonképpen hosztnevek, melyek sokkal megjegyezhetőbb nevet adnak egy honlapnak, mint az IP címek nehezen memorizálható számsora. A domain név rendszer rugalmasságának köszönhetően lehetséges több IP címet rendelni egy domain névhez, és fordítva, egy IP címhez is lehet több domain címet párosítani, így lehetővé téve például azt, hogy egy szerveren egyszerre több weboldal is elérhető lehessen.

Domain regisztráció (bejegyzés)

Domain neveket kizárólag olyan szervezetek, cégek regisztrálhatnak, melyeknek erre hivatalos engedélyük van (név regisztrátorok). Az hogy ki lehet név regisztrátor országtól függően változik, lehet például kizárólag kormányzati ellenőrzés alatt (pl. Vatikán), lehet internet szolgáltatók kezében, vagy akár non profit szervezetek irányítása alatt is. Magyarországon több tucat név regisztrátor van, általában a nagyobb tárhely szolgáltatók mind rendelkeznek hivatalos regisztrátori elismeréssel. Domain regisztrálás után természetesen nem a regisztrátor lesz a domain tulajdonosa, hanem a regisztráló cég vagy magánszemély lesz a tulajdonos.

Domain regisztrációA magyar, azaz .hu végződésű domain név regisztrálás két hetet vesz igénybe, ezzel szemben nemzetközi domain név esetében gyakorlatilag minimális a bejegyzés ideje (regisztrátortól függő: akár mindössze néhány perc is lehet, maximálisan 24-48 óra). Ha új domain nevet szeretnénk regisztrálni mindenképpen szükséges, hogy először domain kereső (domain keresés) segítségével ellenőrizzük, hogy nem foglalt-e már a név. A domain név ellenőrzés természetesen ingyenes, de néhány cég rosszindulatúan arra használja fel, hogy a bevitt adatok alapján (domain lista) saját maga regisztrálja a címeket annak a reményében, hogy később nagyobb összegért eladhatja (domain eladás).

Ingyen domain

Egy domain név regisztrációja viszonylag olcsó, mindössze néhány ezer forintos költséget jelent évente, de lehetőség van ingyenes domain bejegyzésére is. Ezek közül a legismertebb egy piciny óceániai szigetország, Tokelau .tk végződésű ingyen domainje, ők ugyanis úgy döntöttek, hogy ingyenessé teszik mindenki számára a domain regisztrációt – önmagában már ez a húzás jelentős figyelmet irányít a kicsiny szigetre, de az országimázs mellett hirdetési megjelenést is kérnek az ingyenes domain címért cserébe. Számos ingyenes átirányító domain is létezik, de ezek már aldomainek, s általában arra érdemes használni őket, ha egy hosszú webcímet szeretnénk könnyebben megjegyezhetővé tenni.

EU domain regisztráció

EU domain2006 áprilisától már cégek és magánszemélyek számára is megkötések nélkül érhető el az .eu domain név regisztráció. Az Európai Unió hivatalos domain kiterjesztéséhez tartozó neveket 2005 decembere és 2006 februárja között csak az állami szervezetek és védjegytulajdonosok igényelhettek. A második szakaszban – 2006 februárjától áprilisig – már az elsőbbséggel rendelkező cégnév igények is benyújthatóak voltak, majd ezt követően vált teljesen szabaddá az eu domain regisztrálás.

Ékezetes domain név

Ingyen domain2004 tavaszától ékezetes domain címet is lehet regisztrálni a .hu cím alá. Bár a lehetőség már évek óta adott, mégis elmondható, hogy nem vált általánosan elterjedté az ékezetes domain. Ennek oka kereshető abban is, hogy az ékezet nélküli domain címek már megszokottá váltak, de nagyban hozzájárul az is, hogy sok böngésző nem képes még helyesen értelmezni az ékezetes domain címet, így akár az oldal betöltését is megakadályozhatja.

Eladó domain nevek

Manapság szinte új üzleti ággá vált a domain eladás. Sokan kifejezetten arra szakosodtak, hogy domain regisztráció után rögtön megpróbálják tovább adni a címet, természetesen nagyobb összegért. Mivel igen sok domain van már bejegyezve ezért elég nehéz eladható nevet találni, de ha sikerült akkor vagyonokhoz lehet jutni egy-egy eladás által. Eladó domain nevek Magyarországon is vannak, de tény, hogy a domain eladás elsősorban külföldön virágzik.

Legfelsőbb szintű domianek

Minden domain egy legfelsőbb szintű domainnel (TLD – top level domain) végződik, mely általában két betűből álló régiókód, ill. három vagy több karakterből álló, specifikus témára utaló szó. A legfelső szintű domain neveket első szintű domain eknek is nevezik.

Domain nevekA legismertebb TLD kiterjesztések a következők (a Wikipedia gyűjtése alapján):

A régiók (országok) szerinti domain címek az alábbiak:

Alsóbb szintű domain nevek

Ahhoz, hogy egy domain név valóban domain név lehessen szükség van a legfelsőbb szintű név mellett egy másodlagos szintű névre is, mely közvetlenül a .hu, .com, stb. címek előtt van. Például a forum.index.hu domain név esetében a „forum” a másodszintű domain. Nem feltétlenül szükséges, de sokszor használatosa harmadszintű domain név is, vagy ismertebb nevén az aldomain is. A fenti példánál maradva a „forum” ennek a lapnak a harmadszintű domainje. Elvileg további szintű aldomainek is használhatóak, de ez már kevésbé elterjedt, és nehezíti is a cím megjegyzését a túl sok aldomain.

Összegzés

Domain regisztráció mindenki számára egyszerű és olcsó, éppen ezért ha kicsit is komolyabban gondoljuk a webes megjelenést, mindenképpen szükséges saját domain. Mivel azonban rengeteg cím már foglalt a megfelelő nevet megtalálni nem könnyű. A legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy rövid, könnyen megjegyezhető legyen, ugyanakkor utaljon a honlap témájára is.

Kapcsolódó oldalak: Gmail Google Earth Tárhely és szerver
Vissza az internet főoldalra: Internet >>