Az utazás az emberi élet egy nélkülözhetetlen tevékenysége. Utazni lehet egyrészt szórakozás, kikapcsolódás céljából, ez a legkellemesebb utazás, s turizmus néven nevezzük. Erről (üdülés) lesz elsősorban szó ezen az oldalon is, de utazás lehet ennél sokkal több is: például történhet kereskedelmi céllal, lehet vallásos jellegű (zarándoklat), lehet mindennapi munkába menetel (ingázás), vagy akár ki- vagy be vándorlás valahova.

Belföldi utazás, üdülés

BalatonAz utazás legegyszerűbb, s nem mellékesen olcsó fajtája a belföldi utazás vagy turizmus. Bár Magyarország kis ország, s hatalmas természeti különlegességekben sem rendelkezik, mégis a figyelmes utazó lépten-nyomon felfedezhet emlékezetes helyeket, tájakat, településeket, természeti értékeket. A hegyek, tavak környéke, de akár az alföldi táj, a puszta is gyönyörködtetheti az üdülés résztvevőit, tehát ha nincs időnk vagy lehetőségünk távoli ország felkutatására, akkor nyugodt szívvel nézzünk ki egy hazai célpontot, biztos nem fogunk csalódni, ráadásul olcsó lesz, sőt akár ingyen is meg lehet úszni. Az egyik legnépszerűbb belföldi üdülési célpont a Balaton, de tömegével találhatók szállások, apartmanok, panziók, hotelek az ország minden szegletében.

Falusi turizmus

A belföldi üdülés egyik legdinamikusabban fejlődő ága a falusi turizmus. Népszerűségét köszönheti annak is, hogy rendkívül olcsó, emellett általában csendes, nyugodt környéken van a szállás, a házigazdák pedig kedves, egyszerű emberek. A falusi turizmus kiváló lehetőséget ad például egy családi üdülés lebonyolítására. Napjainkban egyre többen szeretnének elmenekülni – ha csak kis időre is – a városok zajától, ehhez pedig kiváló lehetőséget biztosít a falusi turizmus. A falusi turizmus elterjedése és kiszélesedése a magyar turizmus felvirágzásához is sokban hozzájárul.

Külföldi utazás

HorvátországA külföldi utazás is rendkívül népszerű a magyar családok körében. Évi egyszeri nagyobb utazás még a kevésbé jómódú famíliáknak is belefér, különösen kedvelt célpont Horvátország – a horvát tengerpart – vagy az erdélyi turizmus. Akik üdülés céljából inkább messzebb szeretnek menni, azoknak általában a következő országok felé indulnak: Egyiptom, Görögország, Bulgária vagy Tunézia, a városok közül pedig Prága az egyik leglátogatottabb. Egy nagy utazás nem féltétlenül olcsó, de a tehetősebbek megengedhetik azt is, hogy a legkülönfélébb egzotikus helyekre, szigetekre látogassanak el nyaralás alkalmával. „Akciós utazás, üdülés, lastminute ajánlatok” – szól sok utazási iroda csábító reklámsora, mellyel megpróbálják a kisebb jövedelműeket is rábeszélni egy-egy nagyobb utazásra.

Utazás kiállítás

Az utazás kiállítás minden tavasszal kerül megrendezésre, rendszerint hatalmas érdeklődés mellett. A Hungexpo területén tartó kiállításon sok tucat ország mutatkozik be, természetesen a turizmus szemszögéből. Az utazás kiállítás remek lehetőség, hogy jobban megismerjünk más országokat, és könnyebben tudjunk választani nyaralási célpontot. Természetesen ezt a kiállítók is tudják, ezért a legkülönfélébb akciókat, kedvezményeket próbálják nyújtani a kiállítás résztvevőinek, ha országukba ellátogatnak. Az utazás kiállításon természetesen Magyarország is képviselteti magát, nem csak külföldi üdülési lehetőségeket, szálláshelyeket, programokat ismerhetünk meg.

Utazási irodák

TurizmusAz utazási irodák döntő szerepet játszhatnak az üdülés folyamán, ezért rendkívül fontos, hogy átgondoltan kerüljön kiválasztásra az utazási iroda. Ezen az oldalon nem tudjuk egyenként leírni az egyes utazási irodák előnyeit és hátrányait. Sajnos bármikor előfordulhat, hogy egy utazási iroda csődöt mond, de talán általánosságban annyi elmondható, hogy a nagyobb, ismertebb utazási irodák általában megbízhatóbbak a kicsi, sokszor gyanúsan olcsó ajánlatokat tevő irodáknál.

Összegzés

Az utazás, üdülés, nyaralás, vagy nevezzük bárhogy nagyon fontos a rohanó világunkban. Lényeges ugyanis, hogy néha kiszakadjunk megszokott életünkből, hogy feltöltődjünk, s újult energiával folytathassuk munkánkat. Legyen akár falusi turizmus, belföldi üdülés, vagy külföldi utazás időnként mindenképpen jól jön, de ha nem sikerül mégsem, legalább egy-egy kirándulás megszervezését tervezzük be a közeli hegyekbe vagy látványosságokhoz.

Vissza a szórakozás főoldalra: Szórakozás >>