Kréta térképKréta egy görög sziget Földközi-tenger keleti részén, a Peloponnészoszi félszigettől délkeletre. Kréta területe 8336 négyzetkilométer, lakossága kicsivel több 500 ezer főnél. Kréta szigete kedvelt célpont utazás alkalmával, kedvező fekvése, időjárása biztosítja, hogy az odalátogatók jó nyaralás részesei lehessenek. Sok hotel, apartman található a szigeten, s a legtöbb utazási iroda szervez repülő utat Krétára

Kréta földrajza

KrétaKréta domborzatát nagyrészt a hegyek, hegyvidékek jellemzik. A mészkő-hegyláncokat a belső medencék teszik nyitottá. A partvidékeken egymással össze nem függő síkságok vannak. Kréta éghajlata meleg és száraz. A mediterrán klíma, a gazdag történelmi múlt jelentős mennyiségű turistát vonz. Jobb oldalt fenn látható Kréta térképe (térkép).

Kréta gazdasága

Kréta gazdasága elsősorban agrárjellegű, mediterrán jellemzőkkel. Fontos a gabona, a szőlő, az olajbogyó, valamint a juhtenyésztés. Jelentős az idegenforgalom. A foglalkoztatottság magas, de a part menti városok (Iráklion, Haniá) nem képesek befogadni a hegyvidéki falukból érkező népességet, így sokan költöznek Görögország fővárosába, Athén városába, esetleg Nyugat-Európába.

Kréta történelme

Kréta hotelKréta történelme rendkívül nagy múltra tekinthet vissza. A sziget keleti felét az i. e. VII. évezredben népesítették be anatóliai bevándorlók. Kréta fénykorát az i. e. III. évezred elején élte. Knósszosz, Mallia, Phaisztosz – a legjelentősebb városok ebből az időszakból. Az i. e. 2500-1400 közötti bronzkori, úgynevezett minoszi civilizáció (Minosz legendás krétai uralkodó volt) egykori gazdagságát tanúsítja. Az i. e. 17. században földrengések pusztították Kréta szigetét, de a fejlődést ez sem állította meg, csak a 15. századi akháj beáramlás jelentett veszélyt., melyet az újabb természeti csapások súlyosbítottak, s végül a dór bevándorlásban teljesített ki Kréta hanyatlása.

Kréta csak a hellenisztikus korban (i. e. 7.-1. század) szerzett újra nagyobb jelentőséget a görög világban. Ez elsősorban abban mutatkozott meg, hogy hadi- és kereskedőhajók kikötőjévé, illetve támaszpontjává vált. A római hódítás időszaka (i. e. 1.-i. sz. 4. század) nyugodt évszázadokat jelentett, majd a birodalom kettészakadása után (395) előretolt bizánci helyőrség lett Kréta. 1204-ben velencei, 1669-ben török fennhatóság alá került. 1913-ban egyesült Kréta és Görögország.

Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>