BaseballA baseball négyzet alakú, 27 méter hosszú pályán kézilabdával és ütőfával játszott sport csapatjáték. A krikett egyik változatából kialakult baseball Amerikában született a 19. század elején, s itt is terjedt el és vált széles körben népszerűvé. A második világháború után Japánban és Kubában is kezdett egyre elterjedni a baseball, a sportág első olimpiai bajnoki címét például utóbbiak szerezték meg 1992-ben.

A baseball szabályai

A baseball során két kilenc főből álló csapat mérkőzik meg egymással. A pontszerzéshez sorra kerülő csapat játékosai egyenként jönnek a pályára, az ellenfél csapata ekkor szétszóródva helyezkedik el a játéktéren. A baseball játékos akkor szerezhet pontot csapatának, ha sikerül egy teljes kört megtennie a négyzetben, melynek oldalai 27 méteresek. Lehetősége van megállni a különböző sarkokban, melyeket határpontoknak nevezünk, de csak abban az esetben, ha nincs más ott. Egy csapatnak tehát legfeljebb három játékosa futhat egyszerre.

Baseball szabályokA kezdéshez való jogot a négyzet egyik sarkában elhelyezkedő játékos akkor szerzi meg, ha a körülbelül egy méter hosszú buzogánnyal (baseball ütő) sikerül az ellenfél játékosa által adott labdát úgy továbbütnie, hogy azt az ellenfél csapata ne érje el. Ha a labdát az ellenfél játékosa röptében elkapja, vagy felszedi és a labda előbb kerül az első határpontra, amely a kezdeni akaró játékos menedékhelye és első állomása, akkor a játékos veszített, és el kell hagynia a játékteret. Ha azonban eléri az első határpontot a játékos, akkor futni kezd egyik határpontról a másikra, ami nagyon kockázatos, mivel a kieséshez elég, hogy a labdát a kezében tartó ellenfél a bázisokon kívül megérintse. Ha a csapat három játékosa veszített, azaz nem tudtak elindulni vagy futás közben estek ki, akkor a szerepek megcserélődnek és a másik csapat igyekszik pontot szerezni.

Miután mindkét csapat három játékosa kiesett, befejeződik a játszma és elkezdődik egy új, amelyet az addig nem szereplő játékosok kezdenek meg. Egy baseball mérkőzés kilenc játszmából áll. A futásokat (nem a játszmákat) összeadják és amelyik csapatnak több van, az lesz a győztes. Ha a kilenc játszma után egyenlőség áll fenn, akkor addig folyik a játék, amíg el nem érnek egy olyan döntő játszmához, ahol a ponteredmény különböző.

Baseball ütő és labda

A baseball ütő sokban különbözik a krikett ütőtől. Itt az ütő egyfajta buzogány, amelynek hossza nem haladhatja meg a 106 cm-t és átmérője legfeljebb 6,98 cm lehet. A labda elég könnyű, súlya nem éri el a 150 g-ot, kerülete pedig 22,5-23,5 cm-es.

Vissza a sport főoldalra: Sport >>