A játékok olyan szabadidős tevékenységek, melyet az emberek általában kikapcsolódás, szórakozás céljából űznek, mely ráadásul legtöbbször ingyenes. A játékok az egyetemes emberi kultúra szerves részei: fajtól, nemtől és életkortól függetlenül mindenki szeret játszani. Egy-egy játék alapvető összetevőihez általában a szabályok, kihívások, találatok (gólok), interaktivitások tartoznak, de a játékok sokféleségének köszönhetően nehéz általános igazságokat felállítani, hiszen például óriási különbség lehet egy sportjáték, egy internetes játék vagy egy társasjáték között.

A játékok játékmenete

JátékokA játékok aszerint csoportosíthatóak legegyszerűbben kategóriákba, ha megvizsgáljuk a legalapvetőbb kérdést, azaz, hogy mit csinálnak maguk a játékosok. A játékmenet ezen kontextus szerinti értelmezése két alap elemet különböztet meg: az eszközöket, amelyeket nélkülözhetetlenek egy adott játékhoz, valamint a szabályokat, melyek meghatározzák magát a játékmenetet. Ezek mellett a játék menetéhez szorosan kapcsolódik az ügyesség, a stratégia és a szerencse is.

Játék eszközök

A játékokat gyakran csoportosítják aszerint, hogy milyen eszközök szükségesek a játszásukhoz (például labda, kártya, pálya, számítógép, stb.). A legelterjedtebb eszköz minden bizonnyal a labda. Számos olyan történelmi feljegyzés létezik, mely azt mutatja, hogy a labdajátékok már ősidők óta léteznek, s nem véletlen az sem, hogy a mai legnépszerűbb játékok között is rengeteg ilyen van (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, tenisz, krikett, stb.). Labdajátékokat gyakorlatilag az egész világon játszanak, más játékok azonban szorosabban kapcsolódhatnak bizonyos területi régiókhoz. Például a kártya alapú játékok számos variációja található meg Európában, mivel itt terjedt el és vált népszerűvé a játék. Sok eszköz ingyen beszerezhető vagy elkészíthető, de némely játék komoly befektetést is igényel.

Sok játék eszköz jelképes, abban az értelemben, hogy valamilyen más dolgot képviselnek, jelenteken. Jó példája ennek a csoportnak a társasjátékokhoz használt pénz, melyet egy boltban aligha költhetnénk el.

A számítógépes játékok esetében – a számítógép fejlődésével párhuzamosan – jelentek meg a legkülönfélébb eszközök, melyek a játékmenetet segítik. A billentyűzet és az egér mellett ma már általános a joystick vagy az asztali kormány használata is. A számítógépes játékok ugyanakkor néha megkövetelnek valódi eszközök virtuális formában való használatát, gondoljunk csak pl. a számítógépes kártyajátékokra vagy a virtuális dobókockákra.

Játék szabályok

Amilyen gyakran csoportosítják a játékokat eszközük szerint, ugyanolyan jellemző a szabályok szerinti kategorizálás is. Ugyanakkor a szabályok gyakran változhatnak, néha egy-egy játék történetében jelentősen is, új játékokat létrehozva ezzel. A szabályok általában azt határozzák meg, hogy a játékosoknak milyen jogaik és lehetőségeik vannak, valamint, hogy mi szükséges a győzelemhez (például több pont vagy gól elérése). A szabályok betartására a legtöbb esetben játékmester ügyel.

Ügyesség, stratégia, szerencse és a játékok kapcsolata

Ingyen játékA játékok alapvető sajátossága, hogy nem elég jól ismerni a szabályokat, vagy beszerezni a szükséges eszközöket, hanem ahhoz, hogy nyerni lehessen bizony sok más összetevőnek is teljesülnie kell. Fontos az ügyesség, sok esetben a tehetség is; nélkülözhetetlen egy jól felépített stratégia – egyéni- és csapatjátékok esetében egyaránt –; sokszor pedig jó adag szerencsére is szükség van, pl. a kártya játékok esetében.

Elsősorban sportjátékoknál fizikai állóképesség, ügyesség, erő is kell a győzelemhez. Ami például egy sportlövőnek a rendkívüli összpontosítás, az a súlyemelőnek az erő, de egy sakkozónak viszont a mentális felkészültség. A kizárólag szerencsén alapuló játékok nem meglepő módon a szerencsejáték elnevezést kapták (rulett, black jack, mah jong).

Játék típusok

A játékoknak négy fő csoportját különböztethetjük meg:

Pc játék, internetes játékok, flash játékok

JátékA számítógép és az internet világában egyre elterjedtebbek az ilyen játékok. Az internetes keresők gyakran kapnak utasítást arra, hogy keressenek rá a „játék letöltés”, „ingyen játék”, „autós játékok”, „java játék” vagy éppen „flash játék” kifejezésre. A weboldalkészítők és cégek pedig folyamatosan készítenek játékokat, akár ingyeneseket is, hogy kielégítség az egyre növekvő igényeket.

Összegzés

A játékok szerves része az emberi kultúrának, s a mindennapi munka, gürcölés mellett kifejezetten jót tesz, ha rendszeresen szakítunk időt a kikapcsolódásra, játékra. Fontosak a testi mozgást igénybevevő játékok is egészségünk megőrzése érdekében, de ha nincs rá lehetőségünk még mindig játszhatunk egész más játékot, pl. sok internetes ingyen játék is van.

Vissza a szórakozás főoldalra: Szórakozás >>