Az ultrahangos vizsgálat forradalmasította a terhesség ellenőrzését. Az ultrahangvizsgálat az ultrahang kibocsátás és a visszaverődés érzékelésén alapul, melynek köszönhetően képileg ábrázol. Az ultrahang teljesen fájdalmatlan és a tudomány mai állása szerint nincs semmilyen veszélye, kockázata.

Az ultrahang a terhesség első harmadában

UltrahangA terhesség első harmadában az ultrahangos vizsgálat lehetővé teszi a terhesség megállapítását, a vérzés elmaradása utáni 5-6. héten már jól látható a magzat. Az ultrahang segítségével meghatározható a terhességi idő, a magzat életképessége (szívműködése), valamint ugyanígy ultrahang segítségével észlelhető a fenyegető vetélés, a méhen kívüli terhesség, valamint a mola-terhesség.

Az ultrahangos vizsgálat a terhesség második és harmadik harmadában

Az ultrahangvizsgálat ekkor lehetővé teszi a fejődési rendellenességek felderítését, a méhlepény áttanulmányozását, amelynek elhelyezkedése jelentősen befolyásolja a szülés lefolyását. A 8-10. héten a várható szülési időpont meghatározására, az esetleges ikerterhesség észlelésére, a magzat életképességének igazolására alkalmas az ultrahang. A 35-36. héten a méhlepény elhelyezkedésének meghatározására, fejlődési rendellenesség keresésére és a baba nemének megállapítására végzik az ultrahangos vizsgálatot.

A 3 és 4 dimenziós ultrahang (3d, 4d ultrahang)

4D ultrahangA tudomány fejlődése már lehetővé teszi 3 d és 4d ultrahang felvételek készítését is. A 3 és 4 dimenziós ultrahang sokkal részletgazdagabb felvételeket ad a magzatról, mint a hagyományos, kétdimenziós ultrahang. A kétdimenziós felvételeket általában a terhesség 12 és 20 hetében készítik. Ezek diagnosztikai megközelítésből igen fontosak a magzat hosszának, súlyának megbecslése, valamint a fejlődési rendellenességek észrevételére, de a kisbaba viselkedéséről, hogy hogyan tölti idejét az anya testében, keveset mutatnak. Az új ultrahang technika segítségével a kétdimenziós képekből nem csak részletekben gazdag háromdimenziós felvételek készülnek, hanem lehetőség van a magzat valósidejű figyelésére is – ezek a négydimenziós felvételek.

Kapcsolódó oldalak: Terhesség, Terhesség hétről hétre, Szülés
Vissza az egészség főoldalra: Egészség >>