A terhesség a nő állapota a megtermékenyítés és a szülés között. A terhesség a méhben zajlik le, a megtermékenyítést követően, amikor a pete embrióvá fejlődik, magzatburkok veszik körül, és a méhlepényen keresztül táplálkozik az anyai szervezet segítségével. Három hónapos terhesség időszakától kezdve az embrió már magzatként van említve. A terhesség átlagosan 270-280 napig tart, és a szüléssel fejeződik be. A terhesség kezdetekét az utolsó menstruáció alapján határozzák meg.

A terhesség legfontosabb első jelei, tünetei:

Ha a fenti jelek közül a több is jelentkezik könnyen elképzelhető a terhesség, ugyanakkor egy terhességhez nem feltétlenül kell megjelennie minden jelnek, tehát ha valamelyik nem jelenik meg (pl. nincs hányinger) az nem jelenti, hogy kizárható a terhesség. Egy-két jel megjelenésekor már érdemes terhességi teszt beszerzése és elvégzése.

Terhességi teszt

Terhességi tesztA gyógyszertárakban beszerezhető terhességi tesztek akár már a fogamzás utáni negyedik napon ki tudják mutatni a terhesség állapotát. A terhességi teszt célja a HCG (humán chorio-gonadotropin) elnevezésű hormon kimutatása, ami a megtermékenyülés után azonnal elkezd a nők szervezetében termelődni. Ez a hormon felelős többek között a menstruációs ciklus megállításáért, valamint javítja a szülési apparátus működését.

A terhességi teszt tehát a HCG hormon kimutatásán alapszik, így amennyiben ez megtalálható a szervezetben, akkor kimondható, hogy megtörtént a megtermékenyítés. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy bár egy terhesség teszt nagy bizonyossággal megtudja mondani, hogy várandós állapotban van-e egy nő vagy sem, de legbiztosabb választ csak orvosi, ultrahangos vizsgálatokkal lehet kapni.

A méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhességA terhesség rendellenességei közül a méhen kívüli terhesség során a megtermékenyített petesejt a méhen kívül fejlődik (a méhkürtben, hasüregben). A méhen kívüli terhesség fel nem ismerése súlyos következményekhez, hasi katasztrófához vezet. A statisztikák szerint minden 100-150 születésre jut egy méhen kívüli terhesség. Általában a petevezetőben jön létre a terhesség, amely vérzést okozhat a hasüregben, s életveszélyes helyzetet is létrehozhat. Hasűri terhességről abban az esetben beszélhetünk ha a petesejt a hasüregi szervek hashártya felszínéhez tapad, ez az eset előfordulási esélye igen kicsit. A méhen kívüli terhesség korai felismerése, orvosi kezelése lehetővé teszi az életveszély megelőzősét.

Kapcsolódó oldalak: Terhesség hétről hétre, Ultrahang, Szülés
Vissza az egészség főoldalra: Egészség >>