Az MP3 lejátszó, vagy hivatalos nevén a digitális audio lejátszó olyan berendezés, mely tárol, csoportosít és lejátszik digitális zenei fájlokat. Ezek a lejátszók az MP3 formátum mellett számos más formátumot is képesek lejátszani (pl. WMA, MP3pro, AAC, OGG, FLAC), ám az MP3 rendkívüli népszerűsége miatt általánosságban elterjedté vált, hogy egyszerűen csak MP3 lejátszó néven nevezzük őket.

Az MP3 lejátszó típusai

Háromféle MP3 lejátszó típust különböztethetünk meg:

MP3 CD lejátszó

MP3 CD lejátszóOlyan hordozható eszköz melybe CD-t helyezve lehet zenét hallgatni. A legtöbb esetben az MP3 CD lejátszók egyaránt alkalmasak audio CD-k és mp3-akat tartalmazó adat CD-k lejátszására.

Flash MP3 lejátszó

Olyan szilárd félvezető áramkörű eszközök, melyek digitális zenefájlokat tartalmaznak belső vagy külső eszközön, például memóriakártyán. Technikai korlátok miatt ezek a lejátszók csak viszonylag kisebb kapacitással rendelkeznek (körülbelül 128MB-tól 1GB-ig, de a második generációs modellek akár 8GB-osak is lehetnek). Beépítettségüknek köszönhetően igen rugalmasak, s nem kell tartani olyan problémáktól, mint a többi lejátszó-típusnál: a rázkódástól, vagy leesés okozta károktól.

Merevlemezes MP3 lejátszó

Olyan lejátszók, melyek az audio fájlokat merevlemezen tárolják. Legnagyobb előnye ennek a típusnak a rendkívül nagy tárolókapacitás, ami az alkalmazott technikától függően 1,5GB-tól egészen 100GB-ig terjedhet. Erre már átlagos tömörítés mellett is sok ezer MP3 fájl fér rá, így egy-egy merevlemezes lejátszóra teljes zenei gyűjtemények is feltehetőek. A kapacitás nagysága és a lejátszók külső felépítése lehetővé tette, hogy a legújabb modellek már kép- és videolejátszásra is alkalmasak (a Creative Zen és az Apple iPod lehetnek példák az ilyen jellegű jukebox-okra).

Az MP3 lejátszók története

Merevlemezes MP3 lejátszóAz MP3 lejátszók előfutára a hordozható CD lejátszó és a MiniDisc volt. Bár egyiket sem tarthatjuk igazán digitális audio lejátszónak, de az MP3 lejátszók megjelenése és kifejlesztése ezeknek az elődöknek a rendkívüli népszerűségének volt köszönhető. Az első konkrétan MP3 lejátszónak nevezhető termék az Eiger Labs MPMan F10-e volt, mely 1997-1998-ban lett kifejlesztve. Az eszköz 32MB tárolására volt alkalmas, bővítésére nem volt lehetőség, csak úgy, ha a tulajdonosok visszaküldték a gyártónak a terméket némi pénzzel kiegészítve, de ekkor is csak 64MB kapacitásra lehetett növelni.

1998 szeptemberében jelent meg az első szélesebb népszerűségre szert tett lejátszó, a Rio PMP300, a Diamond Multimedia fejlesztésében. A Rio nagy sikert ért el a '98-as karácsonyi ajándékvásárlásokkor, s nagyban hozzájárult az MP3 lejátszók elterjedésében. A RIAA a lejátszó piacra dobását követően beperelte a Diamond Multimediát, arra hivatkozva, hogy ezzel bűnsegédletet vállaltak az illegális zenék terjesztésében, de a bíróságon a Diamond győzedelmeskedett, szabad utat adva ezzel az MP3 lejátszók tömegeinek megjelenése felé.

Az MP3 lejátszók jellemzői

Flash MP3 lejátszóÁltalánosságban elmondhatjuk, hogy az MP3 lejátszók hordozható eszközök, használatukhoz szükséges valamilyen elem (belső, vagy cserélhető), valamint nélkülözhetetlen a fej- vagy fülhallgató is, bár elterjedt az is, hogy autókhoz vagy házi hangfalakhoz csatlakoztatják a lejátszót. Egyre több digitális audio lejátszó rendelkezik beépített FM rádió lejátszóval, valamint mikrofonnal hangfelvétel készítése céljából. Sok lejátszó képes audio CD-ket azonnal átkódolni MP3-ba, vagy más digitális formátumba.

Összegzés

Napjaink egyik legelterjedtebb szórakoztató elektronikája az mp3 lejátszó. Kicsinysége, hordozhatósága, egyre nagyobb tárolókapacitása napról napra tovább növeli népszerűségét. Ráadásul folyamatosan tűnnek fel az újabb technikák és ötletek, melyek további újítások, a használat kibővítéséhez vezetnek. Ma már túlzás nélkül állítható, hogy az mp3 lejátszó olyan nélkülözhetetlen hozzávalójává vált a 21. század emberének, mint például a mobiltelefon.

Vissza a technika főoldalra: Technika >>