TeniszA tenisz egy ütős labdajáték, közkedvelt sport. A tenisz egy régi francia eredetű ütőjáték mai megfelelője, jelenlegi szabályainak alapjait az 1870-es években alakította ki egy brit tiszt, W. C. Wingfield. A tenisz 1896 és 1924 között olimpiai sportág volt, majd hosszú kihagyás után csak az 1988-as szöuli olimpián került fel újra programra.

Tenisz versenyek

TeniszA legtöbb sportággal ellentétben tenisz kontinens- vagy világbajnokságok nincsenek, helyettük különböző országokban megrendezésre kerülő nagyobb, jelentős hagyománnyal rendelkező versenyek, melyek közül a legjelentősebbek a következők:

Az egyetlen jelentős nemzetközi csapatverseny férfiak számára a Davis Kupa. Itt öt mérkőzésen (4 egyes, 1 páros) mérkőzik meg egymással két ország csapata.

Teniszütő és a labda

A teniszütő készülhet fából (kőrisfa, bükkfa), fémből (acél, duralumínium, titán), vagy szintetikus rostokból (üveg, szén, esetleg farostok keveréke). A tenisz ütő behúrozott része (a húr nylon vagy természetes marha-, ill. báránybél) mérete szabályozott: szélessége nem lehet nagyobb 29,21 cm-nél, magassága pedig 39,37 cm-nél. A teniszütő súlya 350 és 411 gramm között mozoghat. A teniszlabda átmérője 6,35 és 6,67 centiméter között, súlya pedig 56,7 és 58,47 gramm között váltakozhat. A tenisz labda gumiból készül és nylon vagy nemez borítja.

A teniszpálya

A tenisz pálya szélessége egyes játéknál 8,23 méter, páros játéknál 10,97 méter, hosszúsága mindkét játék esetében egyaránt 23,77 méter. A pályát háló osztja ketté, amelynek magassága középen 91,4 centiméter. A teniszpálya talaja lehet fű, salak, cement, bitumen vagy műanyag.

Pontszámolás a teniszben – szabályok

Egy tenisz mérkőzés két vagy három nyert játszmából áll. Egy játszmát hat játékkal lehet megnyerni, minimum két játék előnnyel. Ha ezt a különbséget a hat játszma alatt egyik fél sem éri el, akkor tie-break, azaz döntő játék következik. A tie-break nyertese az, aki először nyer meg hét pontot, de itt is szükséges a minimum két pont különbség. Egy játk megnyereéséhez minimum négy pont kell (15, 30, 40 és „játék”-nak nevezik), de mindig legalább két pontos előnnyel. Ez egyenlőt jelenthet negyvennél, amely után meg kell szerezni egy előnyt, hogy a játék befejeződhessen.

Tenisz ranglista

A tenisz világranglista az egyes versenyeken elér eredmények összeadásából áll össze, azzal, hogy bizonyos számú pontokat adnak a teljesített eredmények arányában. A rangsort a férfiaknál az ATP (Hivatásos Teniszezők Szövetsége) , a nőknél a WTA (Női Teniszezők Szövetsége) készíti. Magát a tenisz sportágat az ITF (Nemzetközi Tenisz Szövetség) irányítja.

Tenisz kifejezések

Kapcsolódó szócikk: Asztalitenisz
Vissza a sport főoldalra: Sport >>