HitelA hitel egyfajta kölcsön típus. Bármilyen anyagi tárgy kölcsönadható, de hitel esetében ez általában pénzügyi kölcsönt jelent. A kölcsönadó és a kölcsönvevő között adósságpapír vagy más hivatalos irat készül, mely bizonyítja a kölcsön létrejöttét. A kölcsönvevő általában egyben kapja meg a hitel összegét, amelyet ezután az előre meghatározott feltételek szerint, a legtöbbször havi rendszerességgel fizet vissza. A visszafizetés évekig, évtizedekig is tarthat, s szinte kivétel nélkül kamat terheli. Általában hitel kalkulátor programok segítik a hitel összegének, törlesztési lehetőségeknek a meghatározását.

A hitelek az egyik legalapvetőbb tevékenységi területe a pénzintézeteknek, de egyéb intézmények is szakosodnak hitel kibocsátása, például tartozások és kiadások fedezésére kibocsátott kötvény formájában. A bank kölcsönök és hitelek (bank hitel) az egyik lehetőség a bankok számára a pénzállomány növelésére.

Jelzálog alapú hitelek

A jelzálog hitel az egyik legelterjedtebb típusa a hiteleknek, mellyel elsősorban magánszemélyek élnek. A jelzálogjog értelmében a zálogra jogosult személy magát a zálogtárgyat ténylegesen nem birtokolhatja, hanem az az eredeti tulajdonos (a zálogkötelezett) kezében marad. Ugyanakkor a zálogjogosult elismervényt kap a jelzálog fennállásáról, mellyel szükség esetén igényt tarthat a zálog tárgyára. Ez az elismervény ingatlan esetében a tulajdoni lapon van jelezve, vagy gépjárműnél a forgalmi engedélyen.

Lakáshitel

HitelekA lakáshitelek a hitelek egy szintén elterjedt módja. Első lakás várásásakor külön fontos, hogy jól átgondoljuk az anyagi helyzetünket mielőtt a lakáshitel felvevésre kerül. Ne a bank ügyvezetője döntse el, hogy mennyi hitel felvevésére van szükségünk, hanem mi magunk! A lakásfelújítási vagy lakásvásárlási hitel az átlagember számára egy nagyobb összeg, ezért gondosan készítsünk összehasonlítást a várható havi jövedelmünkről és kiadásainkról, s csak olyan hitelt vállaljunk, mely ez alapján gond nélkül törleszthető lesz.

Személyi kölcsön

Szintén népszerű hitel típus a személyi kölcsön. A legtöbb személyi hitel tetszőleges célra felhasználható (szabadfelhasználású hitel), banktól függően akár több millió forint is igényelhető, s a hitelezők rendszerint igyekeznek, hogy minél egyszerűbben igénybe lehessen venni.

További hitel fajták:

Autó hitel (gépjármű hitel), folyószámlahitel, vállalati kötvény, devizahitel, közalkalmazotti hitel, köztisztviselői hitel, vállalkozói hitel, építési, adósságrendező hitel, stb.

Vissza a gazdaság főoldalra: Gazdaság >>