TunéziaTunézia Észak-Afrika egyik állama a Földközi-tenger partján. Tunézia területe 163 610 négyzetkilométer, az ország lakossága 8 millió fő. Tunézia fővárosa Tunisz (Tunis). Tunézia északnyugati része az Atlasz láncainak folytatását alkotó, völgyekkel tagolt (Medjerda-völgy) hegyvidék, amelyet keleten változó szélességű parti síkság övez. Déli részén a prekambriumi africida alapzat hullámos felszínű fennsíkjai terülnek el, sós mocsarakkal kitöltött mélyföldekkel (Jerid-sott) tagolva.

Tunézia éghajlata, időjárása

A tunéziai éghajlat északon mediterrán (januári középhőmérséklet 10,4 Celsius-fok, júliusi 26 Celsius-fok). A csapadék évi mennyisége északról dél felé erőteljesen csökken, ezért Tunézia területének nagy része félsivatag, sivatag; kisebb erdőségek vagy cserjék csak északon találhatók. A tunéziai időjárás kedvező volta miatt kedvelt turistaközpontok jöttek létre az északi tengerparti sávban, így nem meglepő, hogy sok utazási iroda minden évi kínálatában szerepel tunéziai nyaralás vagy utazás.

Tunézia lakossága

Tunézia lakosságát zömmel mohamedán arabok és berberek alkotják, emellett több tízezer európai is él az országban. A népszaporulat magas. Délen az ország lakosságának csupán egy tizede él az oázisokban, datolyatermesztéssel foglalkozik, míg a kiterjedt sztyeppeken nomád állattartás folyik. Tunézia északi részén él a lakosság többsége, itt fejlettebb a gazdasági élet, amelynek alapját a mezőgazdaság képezi.

Tunézia gazdasága

Tunézia DjerbaTunézia jellemzően gabonafélék, olajbogyó és szőlő termesztésének az országa. Korábban a bornak is jelentős piaca volt, de a gyarmati sorból való felszabadulás után ez háttérbe szorult, termelését felváltotta a zöldség- és gyümölcsfélék termesztése. Fejlett a szarvasmarhagyártás, valamint továbbá jövedelmező kiegészítő ágazat a halászat. Tunézia ipara fejletlen. Kevés vas-, ólom- és cinkérc mellett a Gafsa térségében kitermelt foszfát számottevő, amit a főváros, Tunisz üzemeiben dolgoznak fel. A könnyűipar (olivasajtoló-, textil-, söripar) a nagyvárosokban (Kairouan, Bizerte, Sousse, Sfax, Tunis) fejlődik. Tunézia fogyasztási és műszaki cikkekből behozatalra szorul, exportját nyersanyagok képezik. Sok utazás és nyaralás miatt egyre jelentősebb a turizmus és az idegenforgalom.

Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>