PrágaPrága Csehország fővárosa, 1,1 millió lakosú város. Prága Csehország közepén helyezkedik el a Moldva (Vltava) folyó partján. Hármas központi szerepet tölt be: kormányzási, kulturális és kereskedelmi csomópont. Jelentős történelmi város Prága, amelynek a szocialista időben iparát is jelentősen fejlesztették, de ezt a lelassult népességnövekedés megállította. A Budapest – Prága távolság 510 km.

Utazás Prágába

Prágát a viszonylagos közelsége, könnyű megközelíthetősége, nevezetességei az utazók és sok utazási iroda egyik kedvelt célpontjává tette. Mindemellett mindig található a városban olcsó szállás. A prágai szállások a legkülönfélébbek lehetnek: panzió, apartman, hotel. Busz, vonat és repülő (fapados is) is rendelkezésre áll egy prágai útnál, de saját autóval is könnyen el lehet jutni (érdemes útvonal tervezést előre készíteni és térkép is jó ha van nálunk).

Prága történelme

PrágaPrága már a 9. században katonai és kereskedelmi utak kereszteződése volt, a legkülönfélébb nemzetiségű kereskedős is iparosok telepedtek itt le. 973-tól vált püspöki székhellyé, 1061 és 1140 között pedig cseh fejedelmi székhellyé lett. II. Ottokár 1257-ben a prágai óváros (Stare Mesto) mellett újabb városrészt alapított (Malá Strana) a betelepülő németek számára. 1348-ban jött létre Prága harmadik városrésze (Nove Mesto), melyet elsősorban csehek laktak.

IV. Károly (1355-1378) fővárosává tette a várost, de Prága jelentősen megszenvedte a huszita háborúkat, majd a Habsburg időszakban fokozatosan Bécs vette át a szerepét. Ugyan II. Rudolf alatt ha csak rövid ideig is, de újra régi pompájában fénylett a város, de az 1618-as prágai defenesztráció és a két évvel későbbi fehérhegyi csata végleg hanyatlásba döntötte a várost. Prága csak a 18. században nyerte vissza régi önmagát, majd 1918-tól Csehszlovákia, később az új Csehország fővárosa lett.

Prága művészete

PrágaA művészet, az építészeti emlékek, múzeumok mindig is kiemelt szerepet játszottak Prága életében. A királyi palota (Hradzsin) igazi fellegvárként emelkedik ki a városból, s benne található a Szent György-templom valamint a Szent Vitus-székesegyház. A monumentális székesegyház több átépítésen esett át, először még a 14. században kezdte rekonstruálni Mathieu d'Arras és a gmündi Peter Parler, majd a késő gótikus korban ez tovább folytatódott királyi, főnemesi sírokkal gazdagodva.

A királyi palota lábától a Moldva folyóig terül el a Malá Strana, ahol barokk templomok, paloták találhatók, melyek olasz és német építők alkotásai (pl. a Szent Miklós-templom Christoph és Kilian Ignaz Dietzenhofer műve). Prága egyik legkiemelkedőbb látnivalója a Károly-híd, mely a 14. században készült és barokk szobrokkal van díszítve. A Károly-híd vezet át Stare Mesto városrészbe, ahol a régi városháza mellett találhatók templomok, valamint más gótikus és barokk épületek. A Nove Meston is vannak műemlékek, a városnak sok múzeuma van, a legjelentősebbnek a Sternberg-palota , illetve azon belül is a Narodni Galeria ad otthont.

Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>