BécsBécs (Wien) Ausztria fővárosa. Lakosainak száma 1,6 millió fő. A Budapest – Bécs távolság mindössze 243 kilométer (km). Bécs egykoron hatalmas birodalom (Habsburg) központja volt, ma egy viszonylag kisebb ország székhelye. Bécs jelentős gazdasági szerepet tölt be Ausztria életében, elsősorban a szolgáltatások virágzanak, de az agglomeráció (ahol Ausztria lakosságának egynegyede él) ipara is igen fontos. A történelmi Bécs jelentőségét az élénk idegenforgalom érzékelteti.

Bécs és a magyarok

Mivel Bécs meglehetősen közel van a magyar határhoz (Győr 120 km), s Budapest sincs túl távol tőle, így a megközelíthetősége a városnak egyszerűnek mondható. Autóval 2 óra alatt kényelmesen megtehető a táv, de van menetrendszerinti busz, hajó és természetesen vonat járat is az osztrák fővárosba. Sokan keresik fel Bécset a bécsi repülőtér miatt, mivel sok ország közvetlenül csak innen érhető el repülő út által. Repülőjegy ugyanakkor már Budapesten is váltható. Bécsben sok kiadó lakás, szállás (hotel) található, bár az árak nem mindig a legolcsóbbak, de a látnivalók, Bécs nevezetességei kárpótolják a bécsi turistákat. Bécs térkép mindenképpen szükséges lesz ugyanakkor a városnézéshez, a város térképe Budapesten is szinte minden könyvesboltban beszerezhető.

Bécs története

Bécs térképe 1800-banBécs természetes utak csomópontjában alakult, s már a római korban (Vindobona) lakott település volt. 1469-ben kapott püspöki rangot, de rohamos fejlődésnek csak a 16. századtól vált, amikortól a Habsburgok lakhelyükké választották. A török fenyegetések elmúltával (1529-ben és 1683-ban is sikeresen verték vissza a török támadókat Bécs védői) ragyogó barokk korszakát élte a város egészen az 1770-es évekig. Legendásan híressé vált kulturális központ lett. A „manufaktúrák időszaka” után, az 1840-es évektől Bécs újabb, addigi legnagyobb fejlődése indult meg, s a 20. század elejére lakossága már meghaladta a kétmillió főt.

Bécs a történelemben sokszor játszott fontos szerepet azzal, hogy békekötéseknek, szerződéseknek, kongresszusoknak adott helyet. Itt írtak alá egyezményt például Napóleon 1809-es győztes osztrák hadjárata után, de a legjelentősebb minden bizonnyal az 1814-15-ös bécsi kongresszus volt, ahol Európa újrafelosztására került sor.

Bécs és a művészet

Bécs múzeumBécs mindig is kiemelkedő szerepet töltött be Európa a művészeti és kulturális életében. Az építészetben jelentősek a 14-16. századi gótikus stílusú alkotások (Stephansdom, Maria am Gestade-templom). Később Bécs a barokk művészet egyik központja lett (Schönbrunn, Karlskirche, Hofbug-könyvtár, Belvedere-kastély, Maulbertsh-festmények).

A 19. század második felében épült meg a bécsi Ring : körutak az óváros körül, melyeket eklektikus épületek tarkítanak, úgy mint a Parlament, az Egyetem, a Városháza, az Opera, a Kunsthistorisches Museum, a Burgtheater, az Iparművészeti Múzeum és a Képzőművészeti Akadémia. Bécs a 19. században az európai gondolkodás egyik központja volt: a szecesszió ragyogó művészeti élettel töltötte meg a várost, az irányzatot 1897-ben Josef Maria Olbrich és J. Hoffmann építészek, Klimt festő és Koloman Moser grafikus hozta létre. Bécsben szinte állandóan van valamilyen művészeti kiállítás vagy zenei koncert.

Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>