AngkorAngkor egy kambodzsai romváros, műemlék épületegyüttes. Magának az Angkor szónak a jelentése (khmer nyelven) az hogy, királyi székhely. Angkor a 9-14. század között többször is a Khmer Birodalom székhelye volt, s 1000 körül az akkori világ legnépesebb városa volt. Angkor pontos elhelyezkedése: Kambodzsa északnyugati részén, a Battambang tartományban, a Szap-tó északi végétől 20-30 kilométerre, a mai Sziemreap várostól 6 kilométerre északra.

Angkor és a Khmer Birodalom története

Angkor vidékének a kiépítése a 7. században kezdődött meg, s a 9. századra teljesedett ki. A 889 és 900 között uralkodott I. Jasovarman a Phnom Bakheng dombon, négy sugárút találkozásánál szentélyt építtetett, eköré pedig várost, melynek a Jasodharapura nevet adta. Ide helyezte fővárosát, amely egyrészt az adminisztráció központja is volt, de egyben kozmikus szimbólum is volt: a szentély a Meru hegyet, körötte a vizesárkok a világóceánt jelképezték.

Angkor építészete és Angkor-Vat

Angkor, KambodzsaAngkor kozmológiai koncepciója mind korai hinduista, mind kései buddhista korszakában lakóinak az istenségekkel való kapcsolatát volt hivatott reprezentálni. A khmer építészet klasszikus korszakában (9-10. század), épült a városhoz tartozó templomok közül a Pré Rup-templom. A khmer művészet fénykorát a 12. században, II. Szurjavarman uralkodása alatt élte, ekkor épült az óvárostól délre található vaskos, négyszögletes vár, Angkor-Vat, melyet eredetileg a király mauzóleumának szántak.

Az Angkor-Vat délkelet Ázsia legnagyobb épületegyüttese, melyet hatalmas falak öveznek. Középső tornya a hinduista univerzum középpontját, az ötcsúcsú világhegyet, a Merut szimbolizálja.

Angkor hanyatlása

II. Szurjavarman halála után a csamok, kihasználva a khmerek átmeneti válságát, megtámadták, és 1177-ben felgyújtották s elpusztították Angkor városát. Nem sokkal később VII. Dzsajavarman kiűzte a csamokat és újjáépítette a várost, mely az Angkor-Thom nevet kapta. Angkor-Thom 12 kilométeres fallal lett körülvéve, csatornák és templomok épültek, középpontjában pedig a Bajon-templom állt.

Angkor városát 1353-ban és 1431-ben thai (sziámi) hadak rombolták le, lakói elhagyták, s évszázadokra elfelejtődött. A romváros csak a 18. században lett újra felfedezve egy francia botanikus, Henri Mouhot által. Ekkor khmer buddhista szerzetesek költöztek a városba, mely híres zarándokhely lett. A 20. században részben helyreállították – francia segítséggel – a romokat, de a Pol Pot idején zajló kambodzsai polgárháborúban (1970-es évek) súlyos károkat szenvedett.

Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>