AdriaAz Adriai-tenger (Mare Adriatico, Jadransko More) a Földközi-tengernek az Appennini- és a Balkán-félsziget közé eső melléktengere, amelyet az Otrantói-szoros köt össze a Jón-tengerrel. Az Adriai-tenger területe 132 ezer négyzetkilométer, hossza 850-900 km, szélessége 120-220 km, átlagos mélysége 230 méter. Partján jelentős kikötők (Velence, Rijeka) és fürdőhelyek találhatók, mind a sík és egyenes vonalú olasz partvidéken, mind pedig az egyenetlen, szigetekkel tagolt volt jugoszláv partokon. Az Adria közelsége miatt sok magyar családnak célpontja nyaralás alkalmával.

Az Adria földrajzi helyzete

Az Adriai-tenger nyugati, olasz partja délen lapos és tagolatlan, északon feltöltődő, lagúnás. Az Adria keleti, horvátországi partja szigetekkel és félszigetekkel, valamint öblökkel tagolt. A déli, albániai part mocsaras és tagolatlan. Az adriai partvidék egésze napjainkban süllyed.

Az Adria legnagyobb öblei:

Adriai tenger

Az Adria legfontosabb félszigetei:

A Dalmát-szigetek

Adria tengerAz Adriai-tenger horvátországi partja mellett a mintegy 1200 szigetből és szirtből álló Dalmát-szigetek húzódnak, melyek közül mindössze hétnek a területe haladja meg a 100 négyzetkilométert. A szigetek szerkezetileg a Dinári-hegység parti övezetének részei, a szárazföldről csak a partvidék folyamatos negyedidőszaki süllyedése miatt szakadtak le. Többnyire a parttal párhuzamos csapású, kréta mészkőből álló hegygerincek, a köztük húzódó keskeny tengeri csatornák pedig egy-egy flissávhoz kötődő, víz alá került völgyek.

A Dalmát-szigetek fekvésük alapján három csoportba oszthatók:

Az Adria és a Dalmát-szigetek éghajlata

A szigeteknek kellemes, mediterrán az éghajlatuk. A januári középhőmérséklet átlagosan 7-8 Celsius-fok, a júliusi 22-26 Celsius-fok. Az év során felváltva uralkodnak északi és déli szelek (bóra, misztrál, illetve sirokkó). A felszíni tengeráramlások ciklikus körforgást mutatnak. A víz hőmérséklete februárban északon 7 Celsius-fok, délen 13-14 Celsius-fok; augusztusban egységesen 24-25 Celsius-fok körüli víz. Az Adria sótartalma a belé ömlő folyók (Pó, Adige, Brenta, Piave, Tagliamento, Isonzo) miatt északon körülbelül 25%, délebbre 34-39%.

Kapcsolódó oldalak: Horvátország Horvátország térképe Olaszország térképe >>
Vissza a földrajz oldal főoldalára: Földrajz >>