HúsvétA húsvét a zsidóság és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. A zsidó húsvét a pászkaünnep, az egyiptomi szabadulásra való emlékezés, míg a keresztény húsvét Jézus Krisztus feltámadásáról való megemlékezés.

A zsidó húsvét története

A zsidó húsvét eredetileg az aratás kezdetének az ünnepe volt, azaz természeti ünnep volt (i. e. 9. század). Egy-egy hibátlan bárányt öltek le az előestéjén a hétnapos ünnepnek, s úgy sütötték meg, hogy ne törjék meg a csontot. Elfogyasztása kovásztalan kenyér (macesz), valamint keserű saláta kíséretében történt.

A keresztény húsvét eredete

A keresztény húsvét Jézus Krisztus feltámadására való emlékezés, hálaadás az általa elvégzett áldozatért, melyeket értünk, emberekért tett. Jézus helyettesítő áldozata lehetővé tette ugyanis, hogy ne bűneink szerint legyünk megítélve, hanem a Jézusba vetett hit által üdvözülhessünk, kegyelemből. A keresztény húsvét időpontja a 325-ös niceai zsinaton lett meghatározva. Eszerint a tavaszi napéjegyenlőséggel (március 21.) egybeeső, vagy az azt követő holdtölte utáni első vasárnap a húsvétvasárnap. A húsvét így, ellentétben a karácsony ünnepével, minden évben más napra esik, de mindig március 22. és április 25. között. A húsvét meghatározza a többi mozgó ünnep dátumát is: farsangvasárnap, virágvasárnap, áldozócsütörtök, pünkösd, Szentháromság vasárnapja, Úrnapja. A húsvét magyar elnevezése onnan származik, hogy ekkor ér véget a nagyböjt, a hústól való 40 napos tartózkodás.

Húsvét körüli további ünnepek

Húsvéti népszokások

Ez a részleg még hiányos, itt a különböző húsvéti népszokásokról lesz rövid leírás. Dekoráció, locsoló, locsolóvers, nyuszi, nyúl, recept, húsvéti tojás, vers, versek...

A húsvét időpontja, dátuma

Mikor van húsvét? Vagy éppen: mikor lesz húsvét? Tesszük fel sokszor a kérdést, álljon hát itt a válasz. A húsvéti dátum az alábbi napokra esik/esett a következő években.

Ha valakinek fontos a képeslap küldés, érdemes jól megjegyezni az adott év dátumát, vagy bírni a keresőbe a „húsvét ideje” vagy „húsvét napja” kifejezést. Népszerűek a húsvéttal kapcsolatos háttérképek is.

Vissza az egyéb főoldalra: Egyéb >>