A teve elsősorban a sivatagi élethez alkalmazkodott emlős állat. Két háziasított fajtáját ismerjük: a kétpúpú teve Közép-Ázsiában, az egypúpú teve, azaz a dromedár Észak-Afrikában és a Közel-Keleten él. A teve növényevő állat.

A kétpúpú teve vadon élő ősei valószínűleg még ma is élnek a Góbi sivatag 2000 méter magas fennsíkjain. A tevék ismertek csekély vízigényükről: egyszerre akár egy hektolitert is képesek meginni, majd akár 5-9 napig is tudják a forró sivatagot járni újabb vízivás nélkül. A víz a teve gyomrában lévő víztartó sejtekben raktározódik le, s a púpjukban lévő zsír lebontásakor is víz keletkezik.

A teve párosodási ideje tavaszra esik, s 12-14 hónapnyi vemhesség után többnyire egy csikót ellenek. A tevék orrnyílásai elzárhatók, ez a homokviharok idején nyújt védelmet. Sajátos, hintázó járása van a tevének, ennek oka, hogy jobb, illetve bal oldali lábaikkal egyszerre lépnek.

A tevefélék családjába tartozik a Dél-Amerikában honos láma, melynek két faja van: a guanako és a vikunya láma, valamint vannak háziasított formái is.

Vissza az állatok listájához: Állatok >>
Vissza az emlősök oldalára: Emlősök>>