Az orrszarvú Ázsiában és Afrikában élő emlős állat. Három fajtája él Ázsiában, kettő Afrikában, a két afrikai és az egyik ázsiai fajta két szarvat hord az orrán, a másik két ázsiai csak egyet. Az orrszarvú növényevő állat.

Az orrszarvú meleg vidékű erdőkben és szavannákon él, termete hatalmas, bőre vaskos, a páratlanujjú patások közé tartozik. Orrán vagy homlokán egy vagy két hátrahajló tülök található. Hossza elérheti a 4 métert, magassága a 2 métert. Az ázsiai fajoknak általában csak egy szarva van, az afrikaiaknak kettő.

A fekete orrszarvú (keskenyszájú) marmagassága 150 centiméter, súlya 1-1,5 tonna. Afrika középső és déli tájain, tüskés bozóttal borított területeken él, növényevő. A fehér orrszarvú (szélesszájú) marmagassága 180 centiméter, súlya pedig az 5 tonnát is elérheti. Korábban gyakori volt, ma már azonban csak a védett területeken található meg. Egy alaptalan babona miatt, miszerint az orrszarvú tülökből készített por varázserővel bír, valamennyi faj veszélyeztetett, s az ázsiaiak közül a jávai orrszarvú gyakorlatilag már kipusztultnak tekinthető, de nem sokkal jobb a szumátrai és az indiai orrszarvú helyzete sem.

Vissza az állatok listájához: Állatok >>
Vissza az emlősök oldalára: Emlősök>>