KutyaA kutya a ragadozók rendjébe tartozó emlős állat. A kutyák a háziasított farkasokból jöttek létre (más elmélet szerint a sakál leszármazottai), egyes becslések szerint hozzávetőlegesen 15 ezer évvel ezelőtt, de más elképzelések szerint ez akár 100 ezer évvel ezelőtt is elkezdődhetett. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy a kutyát először Kelet-Ázsiában, talán Kínában kezdték domesztikálni, s az első emberek, akik megtelepedtek Észak-Amerikában magukkal vitték őket. Genetikai kutatások 14 ősi kutyafajtát különböztetnek meg, s mivel ezek közül több is kapcsolatban áll Kínával és Japánnal ezért helytállónak tűnik a kutyák ázsiai eredete. Az idők folyamán kutyafajták százai fejlődtek ki, ma már sok kutya egymástól teljesen eltér akár alakban, nagyságban, vagy színben is.

A kutya csoportosítása

KutyákA kutyák sokféle rendszerbe csoportosíthatók:

„A kutya az ember legjobb barátja”

Ahogy az emberek, úgy a kutyák is szociális lények és ez a hasonló tulajdonság, valamint viselkedésük, játékosságuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kutyák különleges helyet vívjanak ki az állatok és emberek egymás iránti kapcsolatában. A kutya hűsége és a gazda iránti rajongása természetes ösztönként van jelen, ami sokszor hitelesebbnek tűnik mint néhány ember megjátszott szeretete vagy barátsága. A kutya sok helyen teljes jogú családtagnak számít.

A kutyák intelligenciája

A kutyakedvelők gyakran dicsérik a kedvenceiket magas intelligenciájuk miatt, s tény, hogy tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a kutyák valóban az átlagosnál magasabb értelmi képességekkel rendelkeznek. Ugyanakkor ez az intelligencia egyes kutyafajták, sőt néha egyes egyedek között is teljesen más formában mutatkozhat meg. A border collie például arról ismert, hogy milyen jól tud megtanulni parancsokat, utasításokat; míg más fajták nem ennyire engedelmesek, hanem inkább például abban tűnnek ki, hogy milyen ügyesen tudnak elcsenni ételt, vagy megszökni valahonnan.

A kutya „munkái”

Házi kutyaA kutya régóta segítője is az embernek az élet legkülönfélébb területein. A juh- és egyéb állatpásztorok rendszerint kutya segítségével terelik a nyájat, régebben szánhúzásra, teherhordásra is gyakran használták a kutyákat. Manapság egyre több kutya áll be „rendőrnek” vagy éppen nyomkeresőnek egy katasztrófa sújtotta területen, jól ismertek a vakvezető kutyák is. Megjelentek a kutyás sportok is, úgy mint az agility vagy a szánhúzás.

A kutya testi jellegzetességei

A modern kutyafajták több variációt mutatnak méretükben, megjelenésükben és viselkedésükben, mint bármelyik más háziasított állat. A kutyák több tulajdonságban is osztoznak vad elődükkel, a farkasokkal: ragadozók és dögevők, éles foguk és erős állkapcsuk van, valamint a kutya is lefogja és széttépi a megszerzett élelmet. A kutyák színvakok, illetve pontosabban a pirosat és a narancssárgát szürkének látják.

Vissza az állatok listájához: Állatok >>
Vissza az emlősök oldalára: Emlősök>>