A csimpánz nagytermetű afrikai emberszabású majom. A csimpánz elsősorban magas intelligenciája miatt vált ismertté. A csimpánz főleg trópusi erdőkben, ritkábban a szavannákon él. Természetes módon képes eszközöket használni. A csimpánz esetenként húsevő.

A csimpánz fákon, közösségben él, könnyen szelídíthető. Magassága körülbelül 1,4 méter, súlya átlagosan 75 kilogramm, s szabadban akár 50 évig is élhet. A csimpánz az emberhez legközelebb álló állat, a tudományos vizsgálatok kedvenc alanya a természetben, ketrecben vagy lakásban az etológusok és pszichológusok számára. A csimpánz ugyanis az egyetlen olyan állat, mely képes olyanra, mint például két rövid bot egymásba illesztése, ládák egymásra rakodása, felfüggesztett banánok elérése, de akár egy nyelv alapfogalmait is el tudja sajátítani.

A csimpánz nem lehetett az ember őse, mivel fizikai felépítése a két lábon járásra nem teszi alkalmassá. A sípcsontig lelógó karjai végén a hüvelykujj rövid és nehezen tudja szembehelyezni a többi ujjal. Hosszú lábain viszont a nagy lábujj teljesen szembehelyezhető a többi ujjal. A csimpánz hátgerince előrefele hajlik, ellentétben az ember hátul domborodó hátgerincével, így a járás meglehetősen fárasztó számára. A csimpánz lábszárai állandóan hajlított helyzetben vannak, a fáramászást, az ágakon himbálódzva előrehaladást segítik ezek az adottságok.

A csimpánz profilja más, mint az emberé: a homlok, az áll nem kiugró, erősen előreugró viszont az állkapocs, valamint a szemöldökeresz, főleg a halánték fölötti részen. Az állkapocs nyújtott és szögletes, a fogak nagyobbak az emberénél, az állkapcson és az állcsonton kilógnak a szemfogak. A csimpánz kis térfogatú koponyáján előfordulhatnak tarajos csontosodások az izomzat befogadására.

Annak ellenére, hogy vastag a bundája a csimpánz csak a forró égövi erdőkben képes élni, ahol kis csoportokba verődve a fákon tanyáznak. A csimpánzok mindenevők. Magatartásuk szertartásossága és a rangsoroló szociális struktúra pontosan meghatározza a csoport tagjainak egymás közötti kapcsolatát.

Vissza az állatok listájához: Állatok >>
Vissza az emlősök oldalára: Emlősök>>