A barnamedve elsősorban Európában és Észak-Amerikában honos mindenevő emlős állat. Észak-Amerikában a barnamedve óriás változatai élnek: a grizzly a Sziklás-hegységben és a kodiak Alaszkában.

A barna medve a ragadozók rendjébe tartozó faj, melynek sok alfaja van. A barnamedve a medvefélék legismertebbje. Északnyugat-Amerika és Eurázsia sarki és alpesi tundráin, fenyveseiben, esetenként vegyes erdeiben él. A barna medve a 19. századig nem csak Ázsia mérsékelt égövi és hidegebb területein, hanem úgyszólván egész Európában is gyakori volt. Az európai barnamedvék ma már azonban csak néhány magasabb hegységben találhatók meg, például az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk.

A barnamedve főbb jellemzői: erőteljes testfelépítés, sokgumós zápfogak, talponjárás, jó szaglóérzék, gyenge látás. Tápláléka vegyes, elsősorban növényi eredetű anyagok, úgy mint füvek, bogyók vagy gumók. A barnamedve alapjában véve magányos állat, kivéve a bocsok által kísért anyáktól. A téli hónapokban – amikor kevés táplálékot tud találni – barlangokban és más védett helyeken húzza meg magát.

Vissza az állatok listájához: Állatok >>
Vissza az emlősök oldalára: Emlősök>>